vineri

26 aprilie, 2024

22 aprilie, 2020

Unii dintre cei mai mari exportatori agricoli din lume se tem că pandemia de Covid-19 a provocat un val îngrijorător de politici guvernamentale care amenință să perturbeze aprovizionarea globală cu alimente, scrie Bloomberg.

Pentru a preveni o criză alimentară, un grup de 50 de stat se pregătește să semneze un angajament menit să asigure funcționarea corectă a lanțurilor globale de aprovizionare și evitarea unor măsuri ce vizează restricționarea comerțului.

Inițiativa este esențială, potrivit grupului de state din care fac parte țările Uniunii Europene, Japonia și Brazilia, deoarece măsuri succesive de interzicere a exporturilor – menite să protejeze producția locală de alimente – ar putea duce la o creștere exacerbată a prețurilor și la deficite pe lanț.


Există suficiente alimente pentru toată lumea, atâta vreme cât protecționismul este ținut sub control, susțin cele 50 de guverne.

Restricții de export ”ar afecta advers disponibilitatea alimentelor, ceea ce ar duce la creșterea prețurilor, la volatilitatea acestora, iar acest lucru la lipsa unor produse alimentare importante”, se arată într-un draft al acordului care circulă în rândul statelor membre ale Organizației Mondiale a Comerțului.

Adoptarea de către mulți membri a unor măsuri restrictive de export pentru a-și asigura securitatea alimentară proprie ar duce la o criză larg răspândită de insecuritate alimentară din cauza perturbării lanțurilor de aprovizionare agricole”, se arată în document.

Documentul recomandă un set de opt măsuri pe care guvernele le-ar putea adopta, printre care menținerea lanțurilor de aprovizionare deschise și conectate, evitarea restricțiilor de export și a altor forme de restricții comerciale, precum și garantarea faptului că orice măsuri de restricționare sunt proporționale, temporare și absolut necesare.


Participanții la acord sunt: statele membre UE, Japonia, Brazilia, Canada, Australia, Mexic, Coreea de Sud, Noua Zeelandă, Marea Britanie, Elveția, Qatar, Chile, Costa Rica, Columbia, Filipine, Hong Kong, Malawi, Singapore, Ucraina, Paraguay și Uruguay. Până la ora actuală, SUA, Rusia, India și China nu s-au înscris în această inițiativă.

Deși măsurile nu au caracter obligatoriu, pactul este privit ca o inițiativă importantă menită să asigure că criza de sănătate nu creează o criză alimentară.

Pandemia Covid-19 a scos deja în evidență fragilitatea lanțurilor de aprovizionare internaționale pentru produse esențiale precum produsele alimentare și produsele medicale, iar multe guverne reevaluează activ securitatea depozitelor de alimente interne.

În ultima lună, mai mult de zece state au impus restricții la export pentru produse precum hrișcă, ceapă, usturoi, leguminoase, ouă sau fasole. România a interzis exportul de cereale, dar Guvernul a revenit asupra măsurii.

Astfel de măsuri sunt nejustificate, deoarece nu există nicio criză alimentară, cel puțin nu încă, potrivit grupului.

”Lecțiile de la crizele anterioare ne-au învățat că restricțiile la export cresc insecuritatea alimentară pentru populațiile vulnerabile”, conform proiectului de acord al grupului. ”Săracii lume, inclusiv muncitorii agricoli, vor suporta restricțiile crescute la export”, se mai arată în document.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: