miercuri

24 aprilie, 2024

19 mai, 2021

Indicii burselor europene au înregistrat mari scăderi, de peste 2% la Frankfurt și Paris și de 1,6% la Londra, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a catalogat creșterile bursiere anterioare drept o „exuberanță remarcabilă”, care nu ar fi justificate de performanțele economiilor.

Bursele americane au deschis de asemenea cu scăderi considerabile pentru piețele mari, de circa 1,2%.


Expresia „exuberanță remarcabilă”, folosită în Raportul de stabilitate financiară al BCE publicat miercuri, amintește piețelor de una mai veche, „exuberanţă iraţională”, folosită de fostul preşedinte al băncii centrale a SUA (Rezerva Federală), Alan Greenspan, în avertismentul privind bula bursieră „dot-com” de la sfârșitul anilor ’90.  Atunci prăbușirea piețelor nu a întârziat mult.

Este al doilea mare val de corecții bursiere după cel  de săpptămâna trecută.

(Citiți și: „Teama de o inflație prea mare în SUA și China produc mari scăderi la bursele lumii”)

Avertismentul vine în avanpremiera Consiliului guvernatorilor BCE din 10 iunie care va evalua dacă este nevoie să de înceapă reducerea programul său de urgență de cumpărare de obligațiuni. Programul a fost menit să acopere eventualele nevoi de lichiditate din piețe, dar acum strategii BCE se tem că a depășit nevoile.

Prea mulți bani în piețe din stimulentele anti-covid

BCE își arată astfel îngrijorarea că măsurile de stimulare fiscală şi monetară, adoptate pentru a contracara efectele crizei coronavirus, au dus la dezechilibre periculoase.


„Agitația piețelor financiare a contrastat cu fundamentele economice mai slabe, în timp ce recentele vârfuri de volatilitate evidențiază riscul de reevaluare” a activelor tranzacționate, spune raportul BCE.

Altfel spus, după ce au pariat prea entuziast pe performanțele viitoare ale companiilor, investitorii  vor fi nevoiți să-și reevalueze pozițiile.

Pesimismul bursier se va transmite în economii și ritmul insolvențelor l-ar putea depăși pe cel al crizei daroriilor suverane din Zona Euro din 2011 – 2014.

Banca avetizează că, în ciuda „corecțiilor recente ale prețurilor acțiunilor din unele sectoare, evaluările bursiere rămân ridicate. În Statele Unite, evaluările sunt cu mult peste nivelurile pre-pandemice, în timp ce se află la niveluri mai moderate în zona euro”.

Teama de dobânzi mai mari se poate răspândi din SUA în Europa

Creșterea inflaţiei în SUA ar putea determina investitorii să parieze pe înăsprirea politicii monetare mai devreme decât era de așteptat, fără ca randamentele mai mari ale titlurilor de stat să fie întemeiate pe o îmbunătăţire pe măsură a economiei.

„Multe fonduri de investiții din Zona Euro, asigurători și fonduri de pensii sunt expuse la o creștere în continuare a randamentelor sau la corecțiea pieței creditelor”, spune raportul BCE

Raportul BCE estimează că un declin de 10% a valorii comerciale a proprietăților ar putea duce la scăderea cu 4% a rezervei asigurătorilor peste nivelul obligațiilor lor, în UE.

„Zombificarea” economiei

Raportul BCE amintește și de faptul că politicile de sprijinire a întreprinderilor și a economiei pe perioada pandemiei ar fi putut susține nu doar firmele viabile, ci și companiile neprofitabile, adesea denumite „zombi”, care altfel ar fi fost scoase de pe piață în condiții normale.

„Acest lucru a ridicat întrebări cu privire la un risc crescut de zombificare în economia zonei euro, care ar putea împiedica recuperarea post-pandemică”, spune raportul.

Datele de la nivelul firmelor, cele privind creditarea și supravegherea companiilor din Zona Euro „sugerează că firmele zombie ar fi putut beneficia temporar de scheme de împrumut și condiții de credit acomodative, deși probabil doar într-o măsură modestă”.

Astfel de firme se pot confrunta cu criterii de eligibilitate mai stricte pentru schemele de sprijin și cu scumpirea creditelor, ca urmare a evaluării riscului mai mare.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: