sâmbătă

29 iunie, 2024

12 iunie, 2024

Cei care așteptau la luni de dueluri politice la Bruxelles ar putea fi dezamăgiți. Un consens neobișnuit de timpuriu pare să apară în jurul celor favoriți să ocupe principalele funcții din UE:

  • Ursula von der Leyen (Germania, PPE) pentru al doilea mandat ca președinte al Comisiei Europene
  • António Costa (Portugalia, S&D) președinte al Consiliului European
  • Roberta Metsola (Malta, PPE) șef al Parlamentului European
  • Kaja Kallas (Estonia, ALDE/Renew) șef al politicii externe

Deși nimic nu este “bătut în cuie”, schița unui acord este așteptată la cina informală din 17 iunie organizată de Consiliu pentru liderii blocului, au declarat opt ​​oficiali și diplomați europeni pentru Politico.

Un Macron mai slab ușurează negocierile

„Să batem în lemn, dar de data aceasta lucrurile ar putea merge relativ repede”, a spus un oficial al UE, avertizând că un acord oficial nu se va încheia înainte de reuniunea liderilor UE din 27-28 iunie.

(Citește și: ”Bruxelles, după alegeri – procedurile și calendarul apariției noii puteri europene. Miza mare – evitarea unei crize politice”)


O parte din motivul optimismului este dat de faptul că președintele francez Emmanuel Macron va avea o marjă de manevră mică după înfrângerea zdrobitoare de la alegerile UE organizate în Franța, puterea sa de negociere la Bruxelles fiind slăbită.

În plus, pe fondul războiului Rusiei în Ucraina și cu perspectiva realegerii lui Donald Trump la Casa Albă, Europa nu își poate permite o lungă tocmeală internă, au spus oficialii și diplomații europeni.

Viteza neobișnuită pentru atingerea consensului uimește diplomații

Alinierea diplomatică rapidă în jurul celor ”patru Mari” este în contrast puternic cu așteptările dinaintea alegerilor europene, când Bruxelles-ul era plin de zvonuri contradictorii și de scenarii. Viteza aparentului consens îi face pe unii diplomați să se teamă că lucrurile vor deraia. „Cu cât aud mai mult optimism, cu atât devin mai nervos”, a spus un diplomat al UE.

Primele alegeri ale PPE și S&D

Partidul Popular European, care rămâne cea mai mare forță politică după alegerile europene, vrea să îi garanteze un al doilea mandat de cinci ani Ursulei von der Leyen. Cu Macron concentrat pe propriile tulburări politice interne, liderii continentului sunt aproape siguri că PPE va avea succes.


„Liderii UE, nici măcar cei care ar vrea, nu pot manevra în jurul nominalizării. Ursula este candidatul lor principal, ei sunt cel mai mare partid. Ea va fi prima anunțată”, a spus un alt oficial al UE.

Socialiștii, al doilea grup ca mărime din Parlamentul European și parte cheie a actualei coaliții centriste, urmăresc conducerea Consiliului European. Antonio Costa este liderul clar în cursa pentru a-l succeda actualului președinte al Consiliului European, Charles Michel.

La începutul acestei săptămâni, actualul prim-ministru de centru-dreapta al Portugaliei, Luís Montenegro, a declarat că îl va sprijini pe Antonio Costa pentru această slujbă. „Luís Montenegro nu ar fi făcut asta dacă nu era convins că Antonio Costa aret o șansă serioasă”, a spus al doilea oficial UE.

Candidatura lui Antonio Costa ar putea fi blocată doar de eventuale probleme legale care ar putea apărea în țara sa (Antonio Costa a demisionat anul trecut din funcția de premier al Portugaliei după un scandal de corupție în care a fost implicat și șeful său de cabinet. Nu au fost făcute acuzații direct împotriva lui Costa, dar procurorii nu au renunțat să cerceteze eventuala implicare a fostului premier).

Cel mai incert nume și cel mai sigur

Cel mai incert post, în acest moment, este cel de șef al politicii externe, au spus patru oficiali. Prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas își dorește această slujbă și, în calitate de lider național și liberal est-european, ar fi o alegere aproape ideală pentru liberali, care aleg un succesor al lui Josep Borrell.

Cea mai ușoară dintre cele patru nominalizări va fi acordarea unui alt mandat de doi ani și jumătate actualului președinte al Parlamentului European, Roberta Metsola, care face parte din PPE.

Dar Parlamentul însuși, nu liderii UE, este cel care are ultimul cuvânt cu privire la această decizie.

Urmează negocieri pentru portofolii în Comisie

În zilele următoare, la cina informală și la summit, liderii europeni vor negocia cu Ursula von der Leyen pentru a obține concesii în schimbul sprijinului lor, cerând în schimb portofolii cheie în viitoarea Comisie Europeană. „Aceștia sunt șefi de stat și de guvern. Ei nu vin la Bruxelles doar pentru a semna un acord, ci pentru a negocia”, a spus un al treilea diplomat al UE.

Chiar dacă Consiliul European ajunge la un acord rapid, există totuși un obstacol- Parlamentul European care trebuie să voteze. „Întotdeauna există o surpriză în discuțiile de top”, a spus un al patrulea diplomat UE.

Pentru al doilea mandat, Ursula von der Leyen are nevoie de 361 de membri ai Parlamentului European. În timp ce actuala ei coaliție a câștigat 400 de locuri, oficialii partidului avertizează că cel puțin 10 la sută ar putea să nu voteze pentru titularul în funcție, refuzându-i probabil majoritatea.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: