vineri

21 iunie, 2024

11 iunie, 2024

La două zile după alegerile europene și cu o imagine relativ clară a structurii următorului Parlament European, în Europa încep aranjamente de culise pentru repartizarea principalelor funcții de conducere în Uniune.

Charles Michel încearcă să o excludă pe Ursula von der Leyen de la discuțiile informale privind noua structură de putere de la Bruxelles

Cele mai recente manevre ale lui Charles Michel în războiul său cu Ursula von der Leyen vizează îndepărtarea acesteia de la discuțiile din Consiliu despre propriul ei loc de muncă și perspectivele de viitor.

În discuțiile cu liderii UE și consilierii acestora, președintele Consiliului European a sugerat, scrie Politico, excluderea șefului Comisiei Europene de la întâlnirea din 17 iunie la care șefii de stat și de guvern vor discuta despre cele mai importante locuri de muncă ale UE, au declarat pentru Politico șapte diplomați UE, oficiali UE și oficiali guvernamentali ai statelor membre.

(Citește și: ”Charles Michel, în război cu Ursula von der Leyen”)


Ca președinte al Consiliului, Charles Michel este cel care decide cine să participe la summit-ul informal din 17 iunie.

Cei 27 de lideri ai UE sunt cei care propun, în unanimitate, următorii președinți ai Comisiei Europene, ai Consiliului European (actualul loc de muncă al lui Michel) și ai Parlamentului European (deși Parlamentul votează asupra propriei conduceri), precum și persoana responsabilă cu politica externă a Uniunii.

O parte a membrilor Consiliului cred că Charles Michel, care este pe final de mandat la Consiliu, urmărește să se ”infiltreze” în unul dintre celelalte posturi de vârf disponibile la Bruxelles.

Realitatea electorală îl împinge pe Emmanuel Macron să uite de Mario Draghi

Deși votul electoratului francez arată nevoia de schimbare, rezultatul votului din Franța pare că nu face altceva decât să întărească structura instituțională de putere.


Emmanuel Macron a petrecut luni de zile flirtând cu alți posibili alți președinți ai Comisiei Europene, printre care Thierry Breton, Mario Draghi și chiar Roberta Metsola. Dar președintele, lovit serios în plan intern, pare acum să se întoarcă la femeia pe care a ajutat-o ​​să o instaleze în Berlaymont în urmă cu cinci ani.

Trei oficiali francezi au declarat că președintele Macron este gata să-și arunce greutatea în spatele Ursulei von der Leyen. Alți șase oficiali și diplomați UE au spus că influența va fi slăbită în discuțiile cu privire la cine va ocupa celelalte funcții de top ale UE în următorii cinci ani.

PPE se inspiră din legislativul american ca să îi asigure victoria Ursulei von der Leyen

Secretarul general al Partidului Popular European, Thanasis Bakolas, plănuiește o operațiune în stil american pentru a împinge spre victorie candidatura Ursulei von der Leyen în Parlament. Partidele americane au fiecare câte un ”wip”, un lider de grup care negociază, împarte favoruri sau constrânge parlamentarii să voteze în decizii controversate așa cum o cere linia partidului.

„Cea mai greu nucă de spart”, spune un diplomat al UE, va fi găsirea unei modalități de a-i aduce pe Verzii Europei la bord fără ca aceștia să emită pretenții care să îi facă pe europarlamentarii PPE să o ”trădeze” pe Ursula von der Leyen.

António Costa, anunțat oficial socialiști pentru șefia Consiliului European

Secretarul general al Partidului Socialiștilor Europeni, Giacomo Filibeck, a anunțat oficial că fostul premier portughez António Costa este nominalizarea socialiștilor pentru funcția de președinte al Consiliului European.

„Este evident că fiind a doua forță… ne așteptăm ca poziția de președinte al Consiliului European să poată fi ocupată cu siguranță de unul dintre ai noștri”, a anunțat Giacomo Filibeck.

Primele două familii politice europene și-au anunțat negociatorii

Principalele familii politice ale UE își stabilesc oamenii care vor negocia în numele lor următoarea structură de putere europeană.

Din partea PPE, negociatori vor fi prim-ministrul polonez Donald Tusk și premierul grec Kyriakos Mitsotakis. Pentru socialiști vor negocia cancelarul german Olaf Scholz și premierul spaniol Pedro Sánchez, a anunțat oficial PES.

Se așteaptă negociatorii Verzilor, Renew, ECR și ID- deși nimeni nu pare dispus să negocieze cu dreapta radicală.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: