2 septembrie, 2024

Autoritățile din Irlanda se confruntă cu o „problemă” pe care mulți omologi s-ar bucura să o aibă: cum să cheltuiască un excedent bugetar de 8,6 miliarde de euro, în contextul în care economica a crescut anul trecut de cinci ori mai rapid decât prognozele.

După mai bine de un deceniu de la prăbușirea economică a Irlandei, care a impus intervenția UE și a Fondului Monetar Internațional (FMI) cu un pachet de împrumut de 67,5 miliarde de euro și un program controversat de austeritate, guvernul continuă să fie prudent și să economisească excedentele bugetare obținute din impozitarea multinaționalelor americane pentru finanțarea unor provocări viitoare legate de pensii, climă și infrastructură, notează Financial Times.

Unii economiști sunt însă de părere că această abordare ar putea duce la ratarea unor oportunități uriașe, respectiv adresarea unor probleme de infrastructură care să asigure o creștere economică susținută în viitor.


„Există o nevoie copleșitoare de investiții publice și o oportunitate care apare o dată la o generație de a le finanța”, a comentat economistul David McWilliams.

Specialiștii spun că există multe domenii în care banii ar putea fi cheltuiți bine — de la abordarea crizei locuințelor (populația crește într-un ritm care depășește livrările de locuințe noi), până la atenuarea provocărilor legate de rețeaua de electricitate, alimentarea cu apă, serviciile de sănătate și transportul public. „Rareori unei țări i s-a oferit o oportunitate atât de extraordinară de a schimba societatea și a fost sfătuită să nu o facă”, a spus McWilliams.

Impozitarea multinaționalelor: peste 20 de miliarde de euro la buget anual

Irlanda este pe cale de a obține un excedent bugetar semnificativ și în 2024, pentru al treilea an consecutiv, după ce acesta a atins nivelul de 8,3 miliarde de euro anul trecut și 8,6 miliarde de euro în 2022, potrivit datelor oficiale.

Veniturile extraordinare provin din impozitul pe profit plătite de marii giganți tehnologici și farmaceutici cu sediul în Irlanda.


Guvernul estimează că încasările din impozitul pe profit, care au adus 23,8 miliarde de euro la buget în 2023, se vor ridica la 24,5 miliarde de euro în acest an, dar avertizează că această sursă bugetară s-ar putea epuiza în curând. De aceea, analizează plasarea a 100 de miliarde de euro, excedentul ultimilor ani, în două fonduri suverane până în 2035 pentru a aborda provocări viitoare.

Guvernul și-a redus previziunile de excedent bugetar pentru anii următori, la un total de 38 de miliarde de euro în intervalul 2024-2027.

Și economia irlandeză a avut performanțe peste așteptări. Dacă avanul PIB nu este prea relevant din cauza distorsiunilor provocate de prezența multinaționalelor, cererea internă, indicatorul luat în calcul de executiv pentru aprecierea evoluției economice, a consemnat un avans de 2,6% anul trecut, față de estimarea oficială de doar 0,5%.

Excedentul, folosit deocamdată la reducerea datoriei publice

Dublinul a folosit o parte din excedentul bugetar pentru rambursarea datoriilor, reducându-și raportul datorie/VNB (venit național brut) la puțin sub 76%, însă iminența alegerilor ar putea determina actualul guvern să fie foarte precaut cu cheltuielile bugetare, susțin specialiștii.

Emma Howard, lector la Universitatea Tehnologică din Dublin, este de părere că Irlanda ar trebui să folosească o parte din surplusul bugetar pentru a „privi dincolo de macro, către problemele societății”. Aproape o cincime dintre irlandezi trăiesc singuri, cel mai ridicat procent din UE și aproape două treimi dintre ei suferă de anxietate sau depresie, potrivit datelor UE. Unul din șapte copii trăiește în gospodării sub pragul sărăciei (definit ca fiind de 60% sau sub din venitul median).

McWilliams crede că Irlanda ar trebui să-și folosească excedentele pentru finanțarea de start-up-uri și stimularea antreprenoriatului. „Este un eșec al imaginației”, a comentat el lipsa de decizie a guvernului.

„Suntem într-o poziție foarte, foarte puternică în acest moment”, a declarat Seamus Coffey, președintele Consiliului Fiscal din Irlanda. „Speranța este să nu stricăm lucrurile”.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: