Economia germană a înregistrat o creștere de 0,6% din PIB în 2019, față de 1,5% cu un an înainte, cel mai lent ritm de creștere din 2013, potrivit datelor publicat miercuri de biroul de statistică.
De asemenea, guvernul federal a publicat datele preliminare privind execuția bugetară pe anul trecut, cea mai mare economie a Europei înregistrând un excedent bugetar de 1,5% din PIB, echivalentul a 13,5 miliarde de euro, pentru al șaselea an consecutiv. În 2018, excedentul s-a ridicat la 1,9% din PIB. O performanță similară a fost reușită ultima dată de Estonia, la începutul anilor 2000, notează economiștii ING.
”Discuțiile politice de la Berlin s-au îndepărtat de la paradigma <<surplus versus deficit>>, orientându-se către dezbaterea modului în care ar putea fi folosit cel mai eficient acest excedent”, se mai arată într-un raport al băncii olandeze.
Ce avem pe agendă acum în Germania este creșterea investițiilor”, a comentat și ministrul german de finanțe, Olaf Scholz, potrivit Reuters.
Surplusul a fost generat de o mai bună colectare a taxelor, o scădere a cheltuielilor cu dobânzile aferente împrumuturilor pentru finanțarea datoriei publice și o încetinire a lucrărilor aferente investițiilor în infrastructură, a explicat ministerul german al Finanțelor.
În consecință, rezerva bugetară a guvernului se ridică în prezent la 48,2 miliarde de euro, două treimi din sumă fiind deja alocată pentru diferite proiecte, iar 17,1 miliarde de euro fiind disponibile pentru noi investiții.
Scholz propune folosirea acestor bani pentru a menține nivelul investițiilor publice la un nivel record, de 43 de miliarde de euro începând cu 2020, însă conservatorii din partidul cancelarului Angela Merkel sunt interesați de reducerea impozitului pe profit.
Pentru 2020, Germania anticipează o creștere economică de 0,6% din PIB.