miercuri

24 aprilie, 2024

14 iunie, 2022

Guvernul Marii Britanii a publicat luni un proiect prin care s-ar renunța la anumite părți din acordul post-Brexit, pe care l-a convenit cu UE în 2019, transmite BBC.

Executivul de la Londra dorește să schimbe Protocolul Irlandei de Nord, pentru a facilita circulația unor mărfuri din Marea Britanie în Irlanda de Nord. UE se opune însă mișcării, spunând că revenirea asupra acordului încalcă dreptul internațional.

Comisia Europeană a amenințat luni guvernul britanic cu acțiuni în justiție.


„Am luat notă cu mare îngrijorare de decizia adoptată astăzi de guvernul britanic de a depune un proiect de lege care anulează elemente esențiale ale protocolului. O acțiune unilaterală afectează încrederea reciprocă”, a declarat vicepreședintele CE. Maros Sefcovic.

El a vorbit despre posibilitatea de a relua procedura de infringement lansată împotriva Londrei în martie 2021 – care poate duce la sesizarea justiției europene -, dar și de posibilitatea inițierii de noi acțiuni.

Principala obligație internațională a Marii Britanii este respectarea acordului din Vinerea Mare de la Belfast, a declarat, la rândul său, premierul Boris Johnson.

”Cred că cea mai mare obligație a noastră și principala noastră obligație internațională este să respectăm Acordul din Vinerea Mare de la Belfast, procesul de pace din Irlanda de Nord și să facem ca Adunarea Stormont (Adunarea legislativă a Irlandei de Nord creată prin Acordul din Vinerea Mare n.a.) să fie operațională”, a declarat el.

Ce prevede acordul și ce modificări vrea să facă Londra


Protocolul este partea acordului post-Brexit care menține Irlanda de Nord pe piața unică europeană a mărfurilor.

Protocolul a fost semnat pentru a proteja piața unică europeană după Brexit, fără a provoca revenirea unei frontiere dure între Irlanda de Nord britanică şși Republica Irlandeză membră a UE, și pentru a păstra astfel pacea obținută în 1998 prin Acordul din Vinerea Mare, după trei decenii de conflicte sângeroase între unioniști și republicani.

În acest scop, a stabilit o frontieră vamală în Marea Irlandei, unde se efectuează controalele inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie. Irlanda de Nord rămâne, practic, parte din piața unică și impune standardele europene la importurile din restul Regatului Unit. În schimb, mărfurile pot trece din Irlanda în Irlanda de Nord fără a fi controlate.

În centrul planului guvernului de la Londra de a schimba această situație se află conceptul de benzi verzi și roșii pentru comerț.

  • Mărfurile care vin din Marea Britanie în Irlanda de Nord și care rămân acolo vor utiliza banda verde. Aceasta înseamnă că nu vor exista controale, iar documentația ar fi minimă.
  • Mărfurile din Marea Britanie care doar tranzitează Irlanda de Nord în drum spre UE vor utiliza banda roșie și vor continua să fie verifica la fel ca în prezent în porturile din Irlanda de Nord.

Londra dorește, de asemenea, ca orice dispute comerciale să fie soluționate prin „arbitraj independent” și nu de către Curtea Europeană de Justiție, iar Irlanda de Nord să beneficieze de aceleași reduceri fiscale ca în alte părți ale Regatului Unit.

Guvernul susține că „nu există altă cale” de a proteja interesele esențiale ale Regatului Unit.

Acesta argumentează că termenul „necesitate” este folosit în dreptul internațional pentru a justifica situațiile în care „singurul mod în care un stat poate proteja un interes esențial” este anularea – sau încălcarea – unei alte obligații internaționale. Totodată, măsurile întreprinse nu trebuie să „aducă atingere serioasă” intereselor esențiale ale altor state.

Modificările sunt prevăzute într-un proiect de lege privind Protocolul Irlandei de Nord, care urmează să fie dezbătut și votat de Parlament britanic.

Trei partide din Irlanda de Nord, respectiv Sinn Féin, Alliance și SDLP, sunt de părere că protocolul este necesar pentru a atenua efectele Brexitului. De cealaltă parte, Partidul Democrat Unionist (DUP), care a câștigat al doilea cel mai mare număr de locuri la recentele alegeri pentru Adunarea din Irlanda de Nord, susține că acordul creează o divizare care ar putea duce la destrămarea Marii Britanii. DUP refuză să înființeze un nou executiv, împreună cu Sinn Féin, care a obținut cele mai multe voturi, până când se vor aduce modificări.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: