joi

21 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

31 ianuarie, 2021

UE și Marea Britanie sunt angajate să își ”dubleze eforturile de abordare a problemelor restante”, au declarat sâmbătă oficiali din ambele părți, după ce încercarea UE de a controla și, eventual, refuza accesul vaccinurilor anti-Covid la frontiera irlandeză a provocat furia cuvernului Irlandei de Nord.

Anunțurile apar după solicitarea premierului Irlandei de Nord, Arlene Foster (foto), ca Marea Britanie să suspende libera circulație a mărfurilor peste granița irlandeză.

Potrivit Politico, comisarul european Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei Europene, a discutat la telefon cu conducerea guvernului britanic după ce Bruxelles-ul a declanșat o furtună politică, apelând la suspendarea acordului Brexit ca parte a efortului de limitare a exporturilor de vaccin coronavirus.


Decizia inițială a fost rapid anulată în urma reacțiilor dure venite dinspre Dublin, Londra și Belfast.

(Citiți și: ”Mecanism de autorizare a exporturilor de vaccinuri anti-Covid anunțat vineri la Bruxelles”)

În tweet-uri identice postate sâmbătă seara, Maroš Šefčovič și Michael Gove au scris: „Prioritatea noastră comună este să ne asigurăm că protocolul funcționează pentru oamenii din Irlanda de Nord, protejând câștigurile procesului de pace și evitând perturbarea vieții de zi cu zi.”

Aceste anunțuri apar după ce premierul Irlandei de Nord, Arlene Foster, a declarat că Marea Britanie ar trebui să suspende libera circulație a mărfurilor peste granița irlandeză, ca represalii pentru încercarea prostească a UE de a bloca exporturile de vaccinuri către Marea Britanie.

Arlene Foster a declarat postului de radio BBC 4 că decizia Comisiei Europene de suspendare unilaterală – deși de scurtă durată – a protocolului comercial post-Brexit din Irlanda de Nord a fost un „act de ostilitate absolut incredibil”. Foster, care conduce Partidul Democrat Unionist, a considerat  „rușinos” demersul Comisiei și a declarat că acțiunea demonstrează că ar trebui reconsiderate aranjamentele pentru frontiera irlandeză în cadrul acordului Brexit.


Ulterior, ea a declarat pentru postul irlandez RTE: „Protocolul este irealizabil, să fim foarte clari despre asta și trebuie să-l vedem înlocuit, pentru că altfel vor fi adevărate dificultăți aici în Irlanda de Nord”. „Există multă frământare şi tensiuni în rândul oamenilor de aici, din Irlanda de Nord. Astfel că, acest protocol, în loc să aducă pace şi armonie în Irlanda de Nord, face exact contrariul”, a ,ai afirmat Arlene Foster.

Între timp, ministrul de Externe britanic Dominic Raab a anunțat că a avut sâmbătă ”o discuție constructivă” cu comisarul Valdis Dombrovskis despre disputa legată de vaccinuri. ”Am primit asigurări că UE nu dorește să blocheze furnizorii care îndeplinesc contracte pentru distribuirea vaccinului în Marea Britanie. Doar prin colaborarea internațională vom învinge această pandemie”, a scris pe Twitter Dominic Raab.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: