marți

26 martie, 2024

18 ianuarie, 2022

Oficiali din Marea Britanie și SUA anunță noi livrări de arme către Ucraina, pentru a ajuta Kievul să riposteze în cazul unei invazii ruse.

Statele occidentale speră ca diplomația să prevaleze în relați cu Rusia, dar în același timp iau măsuri pentru a ajuta Ucraina în cazul în care se adeveres informațiile din ultimele săptămân, privind iminența unui atac militar al trupelor rusești mobilizate la granița ucraineană.

O delegație americană, formată din parlamentari republicani și democraț a promis luni, în timpul vizitei la Kiev, solidaritate şi arme.


”Cred că Vladimir Putin a făcut cea mai mare greşeală a carierei sale subestimând cât de curajos va lupta poporul Ucrainei cu el dacă invadează. Şi vom impune sancţiuni economice paralizante, dar, mai important, vom oferi poporului Ucrainei armele, armele letale de care au nevoie pentru a-şi apăra vieţile şi mijloacele de existenţă”, a declarat senatorul Richard Blumenthal, citat de Reuters, agenție preluată de Agerpres.

Potrivit explicațiilor oferite de parlamentarii americani după întâlnirea cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aceste arme ar putea include rachete antitanc Javelin, rachete Stinger, arme de calibru mic şi bărci.

”Mesajul nostru este: vor exista consecinţe dacă el alege să încalce caracterul sfânt al acestei democraţii”, a adăugat senatorul Amy Klobuchar.

Londra oferă arme antitanc

Marea Britanie a anunţat la rândul ei, luni, că furnizează Ucrainei arme antitanc pentru a o ajuta să se apere de o potenţială invazie, în contextul unui conflict cu Rusia,


”Am luat decizia de a furniza Ucrainei sisteme uşoare de arme defensive antiblindate”, a declarat secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, în Parlament.

Primele sisteme au fost deja livrate luni şi un personal britanic va oferi instruire pentru o perioadă scurtă de timp.

Nu a fost precizat numărul sau tipul de arme care au fost trimise, dar Ben Wallace a spus: ”Nu sunt arme strategice şi nu reprezintă nicio ameninţare pentru Rusia. Ele trebuie folosite în autoapărare”.

”Acestea sunt cu rază scurtă de acţiune…. totuşi, i-ar face pe oameni să se oprească şi să se gândească la ceea ce fac şi dacă tancurile ar intra în Ucraina, dacă ar invada-o, atunci ar face parte din mecanismul de apărare”.

Germania refuză în continuare să livreze armament Ucrainei

Ministerul german de Externe, Annalena Baerbock, care s-a aflat luni la Kiev, a respins solicitarea Ucrainei de-ai livra armament.

Baerbock a invocat „responsabilitatea istorică” a Germaniei de a nu exporta arme în zonele de conflict.

Ea a adăugat că Berlinul este însă dispus să ofere expertiză tehnică pentru a ajuta Ucraina să se apere de atacurile cibernetice.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat luna trecută Germania că împiedică inclusiv livrarea de armament defensiv Kievului.

Acuzaţii similare au fost lansate şi de către ministrul ucrainean al apărării care a învinovăţit Germania de blocarea furnizării de armament Kievului prin intermediul NATO, în ciuda avertismentelor SUA privind o posibilă invazie rusă.

Ucraina îndeamnă de ani de zile Germania să-i livreze arme pentru a se putea apăra împotriva unui potenţial atac rus, dar până acum nu a avut succes.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: