Post-Brexit / Conservatorii pregătesc securizarea granițelor: cerere prealabilă pentru acordarea vizei, acces pe baza de pașaport - CursDeGuvernare.ro
luni

25 octombrie, 2021

Post-Brexit / Conservatorii pregătesc securizarea granițelor: cerere prealabilă pentru acordarea vizei, acces pe baza de pașaport

2 decembrie, 2019

Premierul Boris Johnson pregătește măsuri de securizare a granițelor post-Brexit, măsuri care urmează să fie aplicate inclusiv cetățenilor UE care vor dori să viziteze Regatul, anunță Politico.

În plină campanie electorală pentru alegerile generale din 12 decembrie, Partidul Conservator a finalizat un pachet de cinci noi proceduri vamale, inclusiv una prin care va obliga inclusiv cetățenii europeni să se supună procedurilor de autorizare electronică înainte de a intra în Marea Britanie. Conservatorii s-au angajat să implementeze acest pachet imediat ce dreptul la liberă circulație va fi suspendat, ulterior Brexit.


Potrivit acestui plan, dacă Partidul Conservator va câștiga alegerile și va forma din nou guvernul, va fi implementată procedura analizei prealabile pentru acordarea vizei de călătorie cu ajutorul unui sistem nou, denumit Electronic Travel Authorisation (ETA). Procedura electronică, menită ”să monitorizeze intrările în țară și să blocheze ca amenințările să intre”, este similară cu cea aplicată de Statele Unite cu ajutorul Sistemului de Autorizare al Călătoriei.

Pe măsură ce tehnologia devine disponibilă, tuturor aplicanților de viză ar urma să le fie încărcate în ETA și datele biometrice, o propunere pe care conservatorii spun că ”o vor negocia în viitor cu UE”.

Parte din aceste propuneri nu sunt noi, fiind deja descrise în Carta albă a imigrației, pe care guvernul de la Londra a publicat-o în decembrie 2018.

Conservatorii spun că și UE intenționează să introducă măsuri similare care se vor aplica cetățenilor din state terțe, categorie în care vor intra și britanicii după 31 ianuarie 2020, după operaționalizarea European Travel Information and Authorisation System.


În același pachet de reformă, cetățenilor UE care obțin viză de călătorie li se va permite accesul numai în baza pașaportului. Cărțile de identitate, în special cele ale grecilor și italienilor, sunt ”în mod frecvent falsificate, având puține elemente de siguranță”, afirmă britanicii.

Vizele nu vor fi acordate gratuit, ci contra unei taxe de 89 de lire sterline.

Pachetul de reformă prezentat de conservatori are lipsuri importante, referitoare la menținerea cooperării UE-Marea Britanie după Brexit.

Potrivit acordului cu UE – revizuit la insistența lui Boris Johnson – în baza căruia se va produce Brexit, Marea Britanie va părăsi Europol după decembrie 2020, urmând să negocieze un acord de acces la baza de date europeană.

Marea Britanie va părăsi foarte probabil și sistemul Mandatului European de Arestare.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Sondajele de opinie arată, cu 10 zile înainte de alegeri, un avans consistent al Conservatorilor în fața Laburiștilor.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr