7 noiembrie, 2023

Aliații Ucrainei trebuie să rămână fermi în sprijinirea Kievului sau riscă să încurajeze forțele populiste din întreaga Europă ceea ce va fi o victorie pentru Vladimir Putin , a spus premierul României într-un interviu acordat Bloomberg.

Marcel Ciolacu declară că guvernul român va continua „sprijinul multidimensional” pentru Ucraina, chiar dacă aliații europeni dau semne că au obosit din cauza războiului prelungit, în special după declanșarea conflictului Israel-Hamas care a umbrit invadarea Ucrainei. Conflictul din Orientul Mijlociu se va rezolva probabil mai devreme decât războiul purtat aproape de granițele României, a mai spus el.

„România va continua să ajute Ucraina, indiferent de costurile politice”, a spus Ciolacu, luni, într-un interviu pentru Bloomberg în biroul său din București. „Aceste costuri politice sunt mai puțin importante decât precedentul pe care l-ar crea o victorie rusească”.


Premierul a subliniat creșterea sprijinului în întreaga Europă pentru forțele de dreapta și populiste, dintre care multe au subminat sprijinul guvernelor pentru Ucraina și au deplâns ruperea legăturilor cu Kremlinul. În Germania, ascensiunea partidelor de extremă dreapta ca Altenative fur Deutschland – AfD a fost alimentată și de sentimentele pro-ruse.

„Îți poți imagina câți lideri asemeni lui Putin am avea printre anumiți politicieni europeni populiști?” se întreabă Ciolacu.

Liderii Uniniunii Europene, public, fac front comun împotriva Rusiei, blocul comunitar discutând al 12-lea pachet de sancțiuni care se ridică la 5 miliarde de euro în comerțul cu Rusia.

Însă semne de slăbire a sprijinului au apărut, cel mai recent remarcându-se într-n convorbire telefonică, o farsă făcută de doi comendianți ruși premierului italian Giorgia Meloni, care le-a mărturisit că a fost martoră la instalarea „unei multitudini de apatie” față de sprijinul acordat Kievului.


România a jucat un rol cheie în eforturile de menținere a unui mecanism de salvare economică a Kievului prin exporturile de cereale. Ciolacu a spus că România și-a sporit capacitatea de a transporta cereale ucrainene la 3 milioane de tone pe lună – în creștere de la jumătate de milion de tone la începutul războiului. În următoarele luni capacitatea de transport va crește la 4 milioane tone pe lună, a spus premierul.

Țara o va ridica în continuare la 4 milioane de tone în următoarele luni, a spus premierul.

Alegerile de anul viitor, inclusiv parlamentare și prezidențiale, precum și votul pentru Parlamentul European, nu vor reduce din angajamentul României, a spus Ciolacu, subliniind modificările pentru spijinul acordat Kievului după alegerile din Polonia și Slovacia.

El a refuzat să ofere detalii despre asistența militară pe care România o oferă Ucrainei.

Ciolacu și-a manifestat sprijinul pentru candidaturile de aderare la UE ale Ucrainei și Moldovei, vecinul României care se luptă să iasă de sub influența Rusiei.

Dar el a invocat dificultățile în obținerea unanimității liderilor UE în această problemă, având în vedere opiniile pro-ruse ale prim-ministrului ungar Viktor Orban și ale lui Robert Fico din Slovacia, care a revenit la funcția de premier al țării sale luna trecută.

Premierul român a mai invocat riscuri imediate pentru UE legate de viitoarele alegeri și ascensiunea extremei drepte în cadrul blocului cu 27 de membri.

„Să nu uităm că anul viitor avem alegeri pentru Parlamentul European și ar trebui să vedem mai multe voci extremiste în acest for legislativ – asta ar crea o vulnerabilitate mai mare în interiorul UE”, a spus Ciolacu.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: