sâmbătă

25 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 octombrie, 2019

Peste 500.000 de persoane au manifestat vineri seară la Barcelona împotriva pedepsei cu închisoarea primită de liderii mișcării pentru independenţa Cataloniei. Centrul oraşului a fost paralizat şi devastat, iar confruntările dintre protestatari şi forţele de ordine s-au soldat cu rănirea a cel puțin 41 de oameni și reținerea a 17, potrivit presei locale.

Manifestaţia de vineri este punctul culminant al unei săptămâni de demonstrații declanșate după pronunțarea pedepselor de nouă până la 13 ani de închisoare aplicate celor nouă lideri separatişti arestați în 2017.


Ministerul de Interne a anunțat că 207 membri ai forţelor de ordine au fost răniţi și 128 de manifestanți au fost arestați, în cele cinci zile de proteste.

Pagubele provocate până acum adminsitrației locale se ridică la circa 1,5 milioane de euro. Au fost distruse 107 vehicule ale poliției și aproximativ 800 de pubele de gunoi.

Oficialii Guvernului, care au calificat acţiunile drept „terorism stradal”, susțin că acestea sunt cele mai violente proteste înregistrate în regiune în ultimele decenii.

Polițiștii au folosit gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene, iar târziu în noapte a fost utilizat, pentru prima dată de la aducerea din Israel, în 1994, tunul cu apă special proiectat pentru conflicte de stradă.


Forțele de ordine au intervenit atât împotriva secesioniștilor violenți, dar și a extremiștilor de dreapta care îi atacă pe susținătorii mișcării de independență.

Ministrul de Interne a avertizat vineri, după ce un grup de 400 de persoane au atacat forțele de ordine, că va fi aplicată legea penală pentru segregaţionism violent, pedepsită cu închisoare de până la şase ani.

Potrivit poliției locale, mare parte a demonstranților au ajuns vineri la Barcelona, capitala celei mai bogate regiuni din Spania și, totodată, principala destinație turistică din această țară.

Protestatarii au plecat în urmă cu două zile din cinci orașe ale Cataloniei, au mers pe jos zeci de ore, în ceea ce ei au numit „Marșul pentru libertate”, până în centrul capitalei, Barcelona.

Transport blocat și greve

Mai multe drumuri au fost blocate încă din zori, inclusiv autostrada AP7 către Franţa, în apropiere de frontiera dintre cele două ţări, și zeci de curse aeriene au fost anulate pe aeroportul El Prat, cel mai mare din Spania.

Doar traficul feroviar a fost mai puțin perturbat.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Lucrătorii portuari şi angajaţii Seat, subsidiara Volkswagen, au încetat lucrul, iar magazinele lanţului de supermarketuri catalan Bonpreu au rămas închise.

Din cauza haosului care a pus stăpânire pe întregul oraș, meciul de fotbal dintre echipele Barcelona și Real Madrid, programat pe 26 octombrie, a fost amânat pentru luna decembrie.

Etichete: , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: