Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult›
13.01.2021
Noiembrie 2020 – producția industrială în pierdere de viteză, influențată de sezonalitate

România a consemnat în luna noiembrie 2020 o scădere de 4,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, însă, acest rezultat… Mai mult›
13.01.2021
Cele 3 legi fără de care digitalizarea României rămâne în improvizație

Entuziasmul digitalizării manifestat în debutul pandemiei pare că s-a domolit – se aude tot mai rar de ”oportunitatea digitalizării creată de coronavirus”, iar marile proiecte… Mai mult›
12.01.2021
McKinsey: „Noua normalitate” și tendințele economice care o vor defini, începând chiar cu 2021

Începând din chiar acest an, va fi accelerată dezvoltarea unor domenii precum biotehnologia, managementul riscului privind lanțurile de aprovizionare, sau forța de muncă. Reguli vechi… Mai mult›
12.01.2021
Mandate nelimitate la conducerea Consiliului Concurenței – legea a fost modificată
de Vladimir Ionescu , 17.2.2020
Guvernul a eliminat în ianuarie limitarea la două mandate a membrilor plenului Consiliului Concurenței, astfel încât funcția de președinte al acestei instituții poate fi deținută mai mult de un deceniu.
Până la apariția OUG 6/2020, legea prevedea că “durata mandatului membrilor Plenului Consiliului Concurenţei este de 5 ani, acesta putând fi reînnoit o singură dată, indiferent de durata mandatului exercitat anterior”.
În noua formă, legea nu mai conține sintagma “o singură dată”.
Cum explică Nota de fundamentare a OUG 6 modificarea referitoare la mandatele membrilor plenului CC:
Prin prezentul proiect se propune modificarea și completarea Legii concurenței, în sensul întăririi capacității organizaționale și administrative a autorității de concurență prin eliminarea interdicției reînnoirii doar o singură dată a mandatului membrilor Plenului Consiliului Concurenţei.
Măsura propusă are ca obiectiv posibilitatea fructificării experienței profesionale de specialitate, acumulată în timp în exercitarea mandatelor membrilor Plenului Consiliului Concurenţei, cu posibilitatea menținerii și reflectării ei la nivel decizional, în interes public și evitarea migrării personalului cu înaltă pregătire, în care statul a investit timp și resurse financiare considerabile, către sectorul privat, ulterior încheierii mandatelor.
Limitarea numărului de mandate ale membrilor plenului Consiliului Concurenței are un efect negativ asupra capacității organizaționale a autorității de concurență, limitare care nu se justifică, în contextul în care procedura numirii membrilor Plenului CC asigură garanția numirii de noi membri.
Mai mult decât atât, conform celor precizare de mai sus, subliniem faptul că această interdicție nu este întâlnită în cazul altor autorități cu competențe de reglementare similare la nivel național sau la nivel european și internațional, ținând cont de înalta specializare cerută pentru ocuparea unor astfel de funcții (ex. Autoritatea de Supraveghere Financiară, Banca Națională a României ş.a.); Cu privire la acest aspect, menționăm faptul că propunerea are o redactare similară prevederii deja existentă în legislație, respectiv cea prevăzută la art. 33 alin. (4) din Legea nr.312/2004 privind Statutul Băcii Naționale a României;
Anul acesta se va încheia al doilea mandat al lui Bogdan Chirițoiu la conducerea Consiliului Concurenței, funcție în care a fost reconfirmat în 2015.
OUG 6 modifică unele prevederi din procedurile naţionale în materia ajutorului de stat și clarifică modul în care vor fi recuperate ajutoare de stat sau de minimis de către autoritățile publice care nu au organe proprii de executare.
Printre altele, reglementarea a eliminat obligativitatea obţinerii avizului Consiliului Concurenţei pentru anumite situații. Avizul autorităţii de concurenţă rămâne obligatoriu în cazul modificărilor care pot afecta evaluarea compatibilităţii măsurii de ajutor, prin referire la durată, instrument de acordare, condiţii de eligibilitate şi de acordare.
De asemenea, se păstrează obligativitatea obţinerii avizului Consiliului Concurenţei în cazul majorării bugetului măsurii sau a numărului de beneficiari cu mai mult de 20%, pentru care nu mai sunt necesare obținerea memorandumului și nici parcurgerea procedurii CIAS.