luni

22 aprilie, 2024

2 aprilie, 2018

O instanţă din Turcia a emis, luni, un mandat de arestare pentru clericul musulman Fethullah Gulen şi alte şapte persoane, toți fiind acuzați de implicare în asasinarea ambasadorului Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, ucis în 2016, scrie Reuters.

Karlov a fost împuşcat mortal de către Mevlut Mert Altinas, un fost agent al poliţiei turce, în vârstă de 22 de ani, în timp ce-și rostea discursul la Galeria de Artă Contemporană din Ankara.

După comiterea crimei, autorul asasinatului a strigat: „Allahu Akbar” și “Nu uitați Alepul!”, referindu-se la implicarea Rusiei în războiul civil din Siria.


Mevlut Mert Altinas a fost împuşcat mortal de către forțele de intervenție, chiar în galerie.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că asasinul ambasadorului Rusiei la Ankara era membru al reţelei FETO, condusă clericul musulman Fethullah Gulen, cel acuzat și că ar fi coordonatorul loviturii militare eșuate din iulie 2016.

Cine este Fetullah Gulen

Din 1999, Gülen (77 de ani) s-a autoexilat în Pennsylvania, SUA, de unde a coordonat un fenomen devenit important la nivel internațional și cu milioane de adepți.


Comunitatea (Mișcarea Gulen sau Himzet) s-a implicat în sute de proiecte concentrate pe societatea civilă, organizațiizații de voluntariat și fundații care acordă burse școlare, şi a înființat peste 800 de şcoli pe tot globul. În 2008, Clericul Gulen apărea în topul realizat de Foreign Policy cu cei mai importanți 100 de intelectuali publici.

El este un promotor al dialogului interconfesional și a inițiat dialogul cu Vaticanul şi cu unele organizaţii evreieşti, al toleranţei și democraţiei.

The Guardian scria că aproximativ 10% din populația Turciei simpatizează cu Mișcarea Gulen.

A fost mulți ani aliat al președintelui Erodgan, care îl acuză că a creat o structură de stat paralelă și că s-ar afla în spatele complotului de acum.

În spatele asociațiilor caritabile, acuză autoritățile turce, s-ar face recrutări parainstituționale și ar exista subordonări din media, armată, servicii secrete, poliție etc.

Relația dintre cei doi s-a răcit după 2010, cu o rupere totală în 2013, când Recep Erdogan a epurat justiția și poliția după ce acestea au cerut investigarea pentru corupție a președintelui și a fiului să Bilal.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: