marți

20 februarie, 2024

31 iulie, 2022

Managerii români din construcții, comerț și servicii se așteaptă la o creștere a activității economice în perioada iulie-septembrie, ceva mai pesimiști fiind doar managerii din industria prelucrătoare care se așteaptă la o relativă stabilitate a volumului producției, potrivit rezultatelor unei anchete de conjunctură realizată de Institutul Național de Statistică (INS).

Optimismul de la nivel local contrastează cu temerile tot mai pronunțate din Occident, privind o încetinire a activității economice, pe fondul scăderii puterii de cumpărare a consumatorilor și a capacității companiilor de a investi.

În ceea ce privește evoluția prețurilor, creșteri sunt așteptate la nivelul întregii economii, însă cele mai accentuate sunt preconizate de managerii din construcții și comerțul cu amănuntul.


Liderii de business de la nivel local anticipează totodată o relativă stabilitate a numărului de angajați în industria prelucrătoare, construcții și servicii, în vreme ce în comerț se așteaptă o creștere a acestora.

Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Industria prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna iulie 2022, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producției (sold conjunctural +3%). Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra cea mai mare creștere (sold conjunctural +39%).

Referitor la numărul de salariați, se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare.


Pentru prețurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +36%).

Construcții

Potrivit estimărilor din luna iulie 2022, în activitatea de construcții se va înregistra pentru următoarele trei luni creștere moderată a volumului producției (sold conjunctural +10%).

Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural +1%).

În ceea ce privește prețurile lucrărilor de construcții se preconizează creștere accentuată a acestora (sold conjunctural +52 %).

Comerț cu amănuntul

În sectorul comerț cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendință de creștere a activității economice (sold conjunctural +21%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va înregistra creștere (sold conjunctural +20%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creștere a numărului de salariați (sold conjunctural +18%).

Managerii societăților comerciale estimează creștere accentuată a prețurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +51%).

Servicii

Conform estimărilor din luna iulie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaște creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +9%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural +1%).

Conform opiniei managerilor, prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea tendință de creștere (sold conjunctural +25%).

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: