Activitatea economică din zona euro s-a contractat în mod neașteptat în iulie din cauza unei scăderi accelerate a producției și a unei aproape stagnari a creșterii sectorului serviciilor, pe măsură ce costurile în creștere au forțat consumatorii să reducă tot mai mult cheltuielile, reiese dintr-un barometru citat de CNBC.
Indicele compozit al managerilor de achiziții (PMI) realizat S&P Global, considerat un bun indicator al sănătății economice generale, a scăzut la 49,4 în iulie de la 52,0 în iunie, mult sub toate prognozele dintr-un sondaj Reuters care estimase o scădere mai modestă la 51,0.
O citire sub 50 indică o contracție a activității economice. Estimarea semnal a lunii iulie este cea mai scăzută din februarie 2021.
„Economia zonei euro pare să se contracte în al treilea trimestru, deoarece activitatea economică a scăzut în iulie, iar indicatorii de perspectivă sugerează că vor veni vremuri mai grele în lunile următoare”, a comentat Chris Williamson, economist-șef de business la S&P Global.
Cu excepția lunilor de pandemie, contracția din iulie este prima semnalată de PMI din iunie 2013. Din calculele S&P Global reiese că acest lucru indică o contracție economică trimestrială de 0,1% în zona euro.
Un sondaj Reuters publicat săptămâna trecută estimează că economia zonei euro se va extinde cu 0,2% în acest trimestru.
Inflația din zona euro a urcat la 8,6% luna trecută, potrivit datelor oficiale. Cu toate că indicele compozit al prețurilor de producție din sondajul PMI a scăzut de la nivelul de 65,3 din iunie, acesta a rămas ridicat – 63,9.
Joi, Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat ratele dobânzilor cu un procent peste așteptări, confirmând că îngrijorările legate de o scăpare de sub control a inflației sunt în creștere.
Indicele PMI al serviciilor a scăzut la un minim al ultimelor 15 luni, respectiv 50,6 în iulie de la 53 în iunie, sub toate previziunile sondajului Reuters care indicaseră o scădere la 52,0.
Criza costului vieții i-a făcut pe consumatori mai precauți, iar aceștia au redus cheltuielile neesențiale, astfel încât indicele aferent serviciile noi a scăzut la 48,4 de la 51,8, cel mai redus nivel din februarie anul trecut.
Activitatea de producție a scăzut luna aceasta pentru prima dată în peste doi ani. PMI a scăzut la 49,6 de la 52,1.
„Așteptările companiilor pentru anul următor s-au deteriorat la un nivel rar întâlnit în ultimul deceniu, pe măsură ce preocupările cu privire la perspectivele economice cresc, alimentate parțial de îngrijorările crescânde privind aprovizionarea cu energie și inflația, dar reflectând și condițiile financiare mai stricte”, a spus Williamson.
***