luni

27 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

13 ianuarie, 2020

Un avocat, Robert Abela (foto), de 42 de ani, a fost ales lider al Partidului Laburist din Malta și va fi, în mod automat, prim-ministru, în urma demisiei lui Joseph Muscat, confruntat cu acuzații de ingerință în ancheta privind uciderea jurnalistei de investigații Daphne Caruana Galizia.

În discursul de câștigător, Robert Abela, a recunoscut „greşeli”, fără a se referi în mod specific la acuzațiile de amestec în anchetă, și a promis că aceste nu se vor repeta și că nu va închide ochii la „greşelile comise”, potrivit Radio Europa Liberă. Robert Abela urmează să își preia mandatul de premier în cursul zilei de luni.

„Vom continua să consolidăm statul de drept și buna guvernare”, a declarat Abela. În timpul campaniei interne pentru desemnarea unui nou președinte al Partidului Laburist, Abela nu a evocat cazul Daphne.


Grupurile civice Repubblika şi Occupy Justice, care au organizat proteste ample cerând demisia lui Joseph Murat, solicită noului prim-ministru „o mare curăţenie” în Malta, vorbind despre ajungerea țării „în mâinile grupurilor criminale”.

Prim-ministrul Maltei, Joseph Muscat, a anunțat, pe 2 decembrie 2019, că va cere Partidului Laburist, pe care îl conduce, să înceapă procesul de alegere a succesorului său și că va demisiona din fruntea partidului pe data de 12 ianuarie, iar din funcția de premier „în zilele următoare”.

Joseph Muscat se afla la putere din 2013 și era suspectat de ingerinţe în ancheta asupra jurnalistei de investigație Daphne Caruana Galizia, protejându-și câțiva apropiați.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Anunțul a fost făcut după inculparea antreprenorului Yorgen Fenech pentru complicitate în asasinarea lui Daphne Caruana Galizia.


Daphne Caruana Galizia a fost ucisă la 16 octombrie 2017 cu ajutorul unei încărcături explozive plasate sub automobilul său în apropierea casei unde locuia, în satul maltez Bidnija. Trei bărbaţi – fraţii Alfred şi George Degiorgio şi Vince Muscat – au fost puşi sub acuzare pentru plasarea bombei, în faţa instanţei ei pledând nevinovat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: