duminică

5 mai, 2024

9 octombrie, 2023

Cheltuielile Companiei Poșta Române trebuie să găsească soluții urgente de creștere a veniturilor, astfel încât în noiembrie să poată plăti salariile angajților. Majorarea salariului minim pe economie, de la 3.000 la 3.300 de lei brut, începând cu octombrie, înseamnă la Poșta Română un plus de 13 milioane de lei lunar la cheltuielile de personal, întrucât 80% din angajați (adică aproximativ 17.000 de eprsoane) sunt remunerați la acest nivel.

În cazul în care suma nu va putea asigura creșterea de venituri, Poșta va fi nevoită să disponibilizeze personal, pentru a nu intra în insolvență.

„Vorbim de o sumă aproximativă de 13 milioane de lei, lunar, în plus faţă de ce avem astăzi ca şi costuri cu forţa directă de muncă. Managementul Poştei Române trebuie să găsească o soluţie foarte clară prin care să crească veniturile cu cel puţin 13 milioane de lei, în fiecare lună, începând cu luna viitoare. Acesta este impactul creşterii pe salariul minim pe economie. Aştept mâine datele financiare oficiale din partea managementului Poştei Române să vedem câţi bani are din această creştere şi câţi va trebui să mai aducă să acopere salariile oamenilor. Problemele în Poşta Română trenează de 33 de ani”, a declarat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan.


Compania se află în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (93,52% din pachetul de acţiuni) şi Fondul Proprietatea (6,48%).

Sindicatele cer un management profesionist și capabil să elaboreze o politică de dezvoltare

Lucrătorii poştali au protestat luni, la Ministerul Digitalizării, reclamând lipsa politicilor coerente de dezvoltare şi sustenabilitate a Companiei Naționale Poșta Română (CNPR), lipsa de transparenţă şi predictibilitate în actul de management, precum şi lipsa dialogului social.

Protestatarii solicită ”implicarea urgentă a acţionarului majoritar al Poştei Române în identificarea şi implementarea de măsuri care să stopeze declinul Companiei şi să conducă la începerea unui proces de dezvoltare sustenabilă a acesteia, cu efecte benefice şi pentru siguranţa şi calitatea locurilor de muncă”.

Nemulțumirile sindicaliștilor

  • Lipsa unui sistem de salarizare transparent, motivant şi nediscriminatoriu a condus la situaţia inacceptabilă de astăzi din Poşta Română, în care circa 17.000 dintre angajaţi, adică 80% din personal, se află la salariul minim pe economie, indiferent de funcţie, studii, responsabilităţi, experienţă profesională;
  • Riscul uriaş ca, odată cu creşterea salariului minim pe economie, de la 01 ian. 2024, Poşta Română să intre în procedură de insolvenţă sau să concedieze multe mii de angajaţi;
  • Lipsa politicilor coerente de dezvoltare şi sustenabilitate a Companiei Naţionale Poşta Română amplifică pericolul pierderii de locuri de muncă din rândul agenţilor poştali, al factorilor, oficiantelor, diriginţilor, lucrătorilor din tranzite, mai ales în lipsa abordării rapide a unor noi linii de business;
  • Lipsa de transparenţă şi predictibilitate în actul de management; salariaţii, în marea lor majoritate aflaţi la vârsta de peste 50 de ani, nu cunosc intenţiile acţionarului majoritar şi managementului Poştei Române cu privire la viitorul Companiei pentru următorii 5-7 ani;
  • Lipsa dialogului social la nivelul Poştei Române sporeşte nemulţumirile şi îngrijorările angajaţilor, mărind riscul declanşării de conflicte.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: