fbpx Modifica setari cookieuri

Evenimentul

Starea de urgență: măsuri cu efect imediat, măsuri în pregătire, măsuri eventuale

Administrația Prezidențială a publicat luni decretul prin care se instituie în România, pentru o perioadă de 30 de zile (cu posibilitate de prelungire) starea de… Mai mult

16.03.2020

La obiect

T4 2019 – creşterea reală a pensiilor a fost de 11,3%, peste cea a salariilor

În ultimul trimestru al anului trecut, pensia medie lunară a fost de 1.412 de lei, cu 15,5% mai mare decât în trimestrul precedent. Creșterea anuală… Mai mult

16.03.2020

La obiect

Ianuarie 2020 – excedent pe contul curent, dar creștere cu peste 4 miliarde de euro a datoriei externe pe termen mediu și lung

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat prima lună a anului în curs cu un excedent (sezonier) de 149 milioane euro, adică -55% din… Mai mult

16.03.2020

La obiect

CIM – simulări: Cele trei evoluții posibile ale Covid-19 în România. Scenariul critic – de Paște

În scenariul optimist, vârful epidemiei de coronavirus ar putea fi atins în România în perioada 1 – 20 mai 2020, conform simulărilor realizate de Centrul… Mai mult

16.03.2020

Maimuţa de la butoane. Despre viziunea politică

de Cristian Grosu 4.10.2011

Sunt dintre cei care trăiesc cu speranţă că majoritatea gospodarilor României înţeleg măsurile de criză ale guvernului, măcar acolo unde logica lor nu se mai poate împărţi. Nicio filosofie: întinde-te cât ţi-e plapuma.

La asta se şi rezumă, în fapt, planurile de gestiune a crizei elaborate cu FMI: ăştia ţi-s banii, asta cheltuieşti, eu, FMI-ul, mai pun presiune pe tine să-ţi astupi găurile negre (companiile de stat) unde ţi-ai trimis clientela la furat. Un contabil de CAP, hârşit în rele dar cu un dram tupeu şi cu ceva spate politic ar aplica scrisorile de intenţie (adică „programul de guvernare”) ca la carte.

Locul unde moare însă orice speranţă este chiar  guvernarea – concretă, autentică – adică ce ar fi putut face domnul Emil Boc şi echipa, dincolo de-a tăia bani şi de-a se juca cu nişte clişee („de dreapta” – terminologie de care se abuzează când nu ştii să pui nimic în loc după ce tai) şi de-a se juca cu nişte comparaţii care, de fapt, ascund problema foarte românească a politicilor publice.

Să mă explic, pe nişte cazuri foarte concrete.

1. S-au desfiinţat spitale şi s-a redus numărul de paturi, pe motiv că de aici trebuie începută reforma în săntate. Argumentul suprem: avem un număr de paturi de spital la mia de locuitori mai mare decât în ţările UE. Ceea ce nu ştie contabilul care a tăiat orbeşte, pentru că aşa a văzut el la vecini, este cum funcţionează sistemul de sănătate al vecinului.

Acolo medicina primară, sistemul de profilaxie, monitorizarea tratamentului în ambulatoriu şi, în fine, sistemul anual de analize mănîncă jumătate din bugetul de sănătate. Cu astea trebuia început, iar necesitatea de paturi s-ar fi împuţinat de la sine.

Urmarea va fi că, în vreme ce guvernul se laudă cu economii şi face comparaţii prosteşti valabile astăzi – numai astăzi! – şi flutură sub nasul oricui scrisorile de intenţie, indicele general de sănătate împuţinează, pe termen mediu, forţa de muncă sănătoasă. Uite-aşa ajungem la exemplul 2:

2. Guvernul a crescut vârsta de pensionare, a bifat triumfător legea, îşi face socoteli pe cât vor munci în plus (producţie, taxe, consum etc) românii.

În realitate, la ora la care vorbim şi la „politicile” care se fac, măsura e absolut inutilă. Pentru că, în entuziasmul niţel tâmp al măsurii, nimeni n-a luat încă în calcul câţi oameni de 62,63,65 de ani vor mai fi apţi, la vârsta aia, să muncească. Asta se cheamă studiu, analiză, politică pe termen mediu şi lung, calcul pe parametrul „speranţa de viaţă sănătoasă” – nu cu ultimii doi ani trăiţi pe citostatice care costă cât n-a plătit contribuabilul o viaţă de om. (Nu e nicio speculaţie, AICI – o analiză cu cifre şi tot tacâmul). E drept, nici „stânga” n-a găsit argumente cu care să problematizeze – lucru nu de mirare, căci între domnii Emil Boc şi Victor Ponta diferenţa e doar de nişte ani şi nişte centimetri.(O altă analiză despre guvernările partidelor lor – AICI, cu cifre, comparaţii şi alte argumente)

Iar la cum se fac toate astea acum, urmaşii lui Boc, Ponta şi ai clasei lor politice vor moşteni şi insolenţa, şi clişeele cu care vor gestiona o situaţie imposibilă. (Vremurile nu-s roze deloc – vorbim de „generaţia decreţeilor” care va aglomera nu doar sistemul de sănătate, ci şi pe cel de pensii).

Dar bine că ne aliniem la trendul general, imităm, copiem, uitând că toate comparaţiile invocate se raportează la o ţară ca Germania (de pildă) – unde sistemul de sănătate îl scoate pe om apt de lucru şi la 70 de ani…

Aici mai trebuie observat un lucru: cu câtă uşurinţă sunt compromise politicile aşa zis „de dreapta” prin abuziva invocare a ideologiei, atunci când guvernul nu are bani sau nu are soluţii pentru politici coerente. Abandonarea politicilor de a forma şi păstra o forţă de muncă validă până la adânci bătrâneţi este botezată „moartea statului asistenţial” şi expediată pe limbile unor miniştri scoşi la „uzura” publică.

Să mai vorbim de faptul, real, că România ignoră inteligenţa copiilor de la sate – din care nu va mai avea mai nimic de folosit peste 10-15 ani pentru că acei copii nu au, în actualul sistem de învăţământ, nicio şansă să progreseze? Or o „dreaptă” autentică n-ar pierde pentru societate un atare potenţial. N-ar face din şcolarii de la ţară mâna de lucru necalificată pe peste 5-10 ani, pentru Spania, Italia şi cine ştie ce ţară aflată atunci în “boom”.

3. Să ieşim, cu aceste exemple, din latura duioasă, „asistenţială”, a problemei, care-i repugnă atât de tare domnului Emil Boc, şi să mergem spre biznis. Căci şi acolo copiem şi comparăm şi luăm măsuri „cum fac alţii”. Doamna ministru Elena Udrea are o apăsare de criză: nicio casă să nu se mai vândă şi să nu se mai închirieze fără certificatul energetic.

Aşa e în ţările civilizate, iar românul, care consumă tot mai puţin, economiseşte tot mai puţin şi rabdă şi tace că înţelege şi el că e criză (nu ca alţii care dau Molotoave prin pieţe) – e suficient să dai click pe datele INS – trebuie şi el să „investească” nişte mii bune de euro, tocmai acum, în izolaţii şi apoi în obţinerea certificatului energetic. Nişte tipi care stau pregătiţi să le livreze legea comandă, dacă mai vrea cineva să rămână în piaţa imobiliară şi să închirieze o garsonieră – doar suntem, nu-i aşa, „de dreapta” şi ştim că proprietatea cu cheltuială se ţine. (Apropo: ştire care a trecut neobservată – cadastrul a fost trecut de la ministerul Administraţiei la ministerul doamnei Udrea – 500 de milioane de euro – dacă la negocierea remanierii MAI va fi luat de UNPR să nu fure ceilalţi banii).

Are cineva ceva de împotrivă? O lege a cărei implementare durează ani de zile – lăsând la o parte privaţiunile crizei – noi să nu o implementăm de la data cutare?

4. În fine, un alt deştept. Primarul Sorin Oprescu vrea să blocheze Centrul Bucureştiului, să nu se mai intre cu maşinile. Aşa a văzut el la Londra, sau prin cine ştie ce capitală civilizată (atât de civilizată încât unul ca el şi ca urbaniştii lui ar fi fost arestaţi demult şi fără multă vorbă pentru ceea ce fac cu clădirile de patrimoniu).

Ce nu spune Oprescu de oraşele alea e că acolo orice măsură de blocare se face având în spate un sistem de parcări – nu ca în Bucureşti, unde primarii nu fac parcări tocmai pentru ca să meargă ca unsă japca cu ridicările de maşini. Bine că măcar Oprescu e un palavragiu, şi că până la alegeri o să putem sta liniştiţi.

Despre ce să mai vorbim? Despre ministrul Igaş, care face şi el comparaţii între numărul de poliţişti la mia de locuitori din Vest şi cel de la noi – uitând ce mare deosebire exită între însăşi accepţiunea de poliţist din sistemele pe care le compară ? Şi între dotări? Şi între însăşi modurile de organizare a sistemelor? Dar nu-i nicio problemă: tăiem, şi om vedea noi peste 5-10 ani care sunt consecinţele. De fapt, or să vadă alţii..

*

Se tot pune problema ce avem de învăţat concret din criza asta. Or fi multe învăţăminte, dar marea lecţie a crizei e asta: nu mai rezistă decât politica gândită pe termen lung.

Multe din vechile principii nu mai funcţionează, dar nu asta e de mirare: ci faptul că nimeni nu le-a prevăzut efectele pe termen lung. Pe ciluri economice, pe ciluri sociale – adică pe generaţii. Şi acum, ca niciodată altcândva, când nici Nobelii nu au idee către ce ne îndreptăm, politica guvernamentală înseamnă în primul rând viziune pe termen mediu şi lung. Nu simpla gestiune a unui portofoliu – sau, mai rău, a unor contracte care trebuie să ajungă la unii şi nu la alţii.

Coborând, însă, din filosofie în mic, aici, la noi, în România, unde tăierile de bani sunt considerate măsuri suficiente, acte de curaj şi titluri de glorie politică, să mai constatăm un lucru. Cîţi dintre miniştri au ajuns la portofoliu ca la o manşă la care să ne arate viziunea lor asupra domeniului la care au fost unşi ca posesori ai soluţiilor pe termen mediu şi lung? Care dintre ei ştie ce caută, de fapt, acolo? Câţi dintre ei „simt” lucrurile din jur şi percep situaţia în toată evoluţia ei, măcar atâta cât o simte un tânăr chibzuit şi perspicace care a reuşit în viaţă altfel decât cu turma pe lista de partid – sprijinit din toate părţile – sus, jos, stânga, dreapta, faţă, spate – de „sistem”?

Câtă vreme nu vom avea la butoane decât nişte oameni care taie după dictare fără să ştie cum să pună ceva în loc, vom putea vedea lucrurile doar până săptămâna viitoare, până peste o lună, până la alegeri. Dar viitorul va fi întotdeauna nesigur, căci criza asta readuce în atenţie responsabilitatea politică: nu un joc al persuasiunii discursurilor şi al promisiunilor insidioase, ci un pariu al viziunilor. 

Dar ce vorbim noi de “viziune” câtă vreme oamenii ăştia n-au fost în stare vreme de trei ani să ia banii gratuiţi de la UE (în plină nevoie de bani!), să investească atâta cât le-a dat voie, după grele negocieri, FMI-ul  – ba chiar au pierdut bani, puteam şi noi vinde măcar certificatele de poluare nefolosite- adică subţirimea industriei. 

Cu ani în urmă, am văzut la Discovery un experiment: un cimpanzeu era învăţat cum să pornească şi să conducă un tractor. Pentru reuşita experimentului, manetele, butoanele şi toate celelalte comenzi erau vopsite în culori diferite. Dacă lucrurile nu s-ar fi brodit bine, probabil că experimentul n-ar fi ajuns la televizor: tractorul mergea. Dar noroc că era arătură.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 4.10.2011

5 comentarii

 1. Interfaţă « Politeía
  5.10.2011, 2:08 pm

  […] Romania de astazi se confrunta cu multe probleme, cele mai grave sunt cele care genereaza situatia dificila in care se afla societatea romaneasca – coruptia endemica, institutii ale statului ineficiente sau paralizate si situatia romanilor care traiesc in rural sau in ruralul urbanizat (orasele mici). Am sa incerc sa citez dintr-un articol de exceptie, publicat ieri pe Curs de Guvernare: […]

 2. Tm_ionescu
  5.10.2011, 2:27 pm

  Doar am schimbat cercopitecii cu cimpanzeii.
  Toti, cu coada sau fara, coborati din acelasi copac cu fructe rosii.

 3. La cină cu lupii | Sareinochi's Blog
  5.10.2011, 7:21 pm

  […] pentru că acei copii nu au, în actualul sistem de învăţământ, nicio şansă să progreseze? Or o „dreaptă” autentică n-ar pierde pentru societate un atare potenţial. N-ar face din şcolarii de la ţară mâna de lucru necalificată  peste 5-10 ani, pentru Spania, […]

 4. polimedia.us/fain/
  6.10.2011, 8:02 am

  Maimuta de la butoane- Despre viziunea politica — CursDeGuvernare-ro…

  “Cîţi dintre miniştri au ajuns la portofoliu ca la o manşă la care să ne arate viziunea lor asupra domeniului la care au fost unşi ca posesori ai soluţiilor pe termen mediu şi lung? Câţi dintre ei „simt” lucrurile din jur şi percep situaţia în toată e…

 5. Blogosfera Saptămânii: 2 – 7 Octombrie « Politeía
  9.10.2011, 7:19 am

  […] Să mă explic, pe nişte cazuri foarte concrete. Citeste mai departe… […]

Lăsați un comentariu


Europa

Giuseppe Conte, premierul Italiei: Întregul edificiu european riscă să îşi piardă raţiunea de a fi

Iulian Soare

Întregul edificiu european riscă să îşi ”piardă raţiunea de a fi” dacă Uniunea Europeană va comite ”erori tragice” în faţa pandemiei de coronavirus, a declarat… Mai mult

Stiri

Spitalul militar destinat pacienţilor cu Covid-19 este operațional

Razvan Diaconu

Spitalul de campanie ridicat de armată în incinta Institutului Naţional de Gerontologie şi Geriatrie ”Ana Aslan” din Otopeni este operațional și pregătit să primească cazurile… Mai mult

Stiri

Virgil Popescu: Companiile din industria auto s-au reunit într-un grup de lucru pentru producerea în țară a ventilatoarelor necesare cazurilor critice de îmbolnăvire cu Covid-19

Vladimir Ionescu

Producătorii din industria auto din România au format un grup care lucrează pentru implementarea unui proiect privind producţia în România de ventilatoare mecanice necesare sistemului… Mai mult

Stiri

INACO: Ghidul surselor de finanțare pentru companii în timpul crizei Covid-19

Vladimir Ionescu

Un sondaj Best Jobs arată că peste 50% dintre angajatorii români au planuri să își continue afacerile, în ciuda agravării pandemiei de coronavirus. În acest… Mai mult

Stiri

Bilanț: 160 de noi cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19 pe teritoriul României

Vladimir Ionescu

În ultimele 24 de ore (vineri-sâmbătă), 160 de noi cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19 au fost identificate la nivel național, se arată în comunicatul transmis… Mai mult

Stiri

PSD, atac la ministrul Finanțelor: De amânarea ratelor beneficiază doar băncile. Florin Cîțu: Într-o economie nu există nimic gratuit

Razvan Diaconu

PSD consideră că băncile sunt avantajate de către ordonanţa de urgentă privind amânarea ratelor cu până la nouă luni, adoptată joi de Guvern. Social-democrații susțin… Mai mult

Europa

Cum a ajuns New York centrul infectărilor cu coronavirus din SUA

Vladimir Ionescu

Aproape jumătate dintre cazurile confirmate de Covid-19 din SUA, circa 45.900 vineri, sunt în statul New York. Numărul mare de locuitori (19,5 milioane de persoane),… Mai mult