joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 noiembrie, 2016

maia-sanduMaia Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la funcția de președinte al Republicii Moldova, a anunțat luni că va contesta la Curtea Constituțională rezultatul alegerilor de duminică, în care reprezentantul pro-rușilor, Igor Dodon, a câștigat cu 52,18% din voturi.

Maia Sandu a explicat luni, într-o conferință de presă, că partidele care au susținut-o au colectat mai multe dovezi privind ilegalitățile din timpul turului 2 al alegerilor și vor depune curând un dosar la Curtea Constituțională.

„Vom folosi toate pârghiile legale pentru a clarifica fiecare incident și pentru a cere examinarea fiecărei contestații, pentru că fiecare vot contează. Vom prezenta Curții Constituționale dovezile încălcărilor comise în procesul electoral„, a spus Maia Sandu.


Ea a cerut din nou demisia președintei Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, și a ministrului de externe Andrei Galbur, „pentru faptul că au încălcat dreptul constituțional al cetățenilor Republicii Moldova din diaspora de a-și exercita dreptul la vot”.

Maia Sandu: „Aceste alegeri nu au fost nici corecte, nici libere”

„Oponenții noștri au folosit metode necinstite, manipulare, minciună, bani murdari, resurse administrative, mass media care nu au fost neapărat independente pe alocuri, chiar și servicii speciale. Noi am respectat oamenii și legea și sprijinul dumneavoastră impresionant demonstrează că vă doriți astfel de politică, o politică făcută cu bun simț. Eu vă promit că noi nu vă vom dezamăgi. Aceste autorități care nu sunt legitime și-au dat arama pe față încă o dată. Toate instituțiile subordonate lor, cu mult cinism au disprețuit zeci de mii de oameni la aceste alegeri”, a mai spus candidata PAS.

Aceasta a mai subliniat că „cetățenii acestei țări sunt cei care au de pierdut în urma acestor alegeri, iar adevăratul câștigător și profitor este Vlad Plahotniuc”.

„Noi, oamenii buni ai acestei țări, îi spunem lui și altora ca ei că Republica Moldova este țara noastră, nu jucăria lor. Oameni buni, avem de lucru, voturile voastre nu sunt simple voturi, sunt speranțe care tocmai au renăscut, pentru o țară fără oligarhi, pentru o țară dezvoltată”, a spus Maia Sandu.

Proteste la Chișinău


Luni, la Chișinău, aproximativ 1.000 de tineri au protestat față de modul de organizare a alegerilor, dar și față de victoria candidatului Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon.

Ei au mers în marș spre sediul Comisiei Electorale Centrale, unde au cerut demisia conducerii acesteia.

proteste-chisinau

Comisia electorală și-a cerut scuze pentru votul din diaspora

Mii de cetăţeni moldoveni n-au reușit să voteze, duminică, la secţiile de votare din străinătate pentru a vota noul preşedinte, după ce în ultimele zile s-au organizat pe Facebook.

S-au format cozi lungi în special la secţiile de votare din Moscova, Mestre, Milano, Parma, Londra, Frankfurt, Dublin, Paris şi Bucureşti, iar la unele dintre acestea s-au epuizat buletinele de vot înainte ca oamenii să poată vota.

Secţiile de votare care au rămas fără buletine sunt la Stratfort (Marea Britanie), Bucureşti (România), Parma și Padova (Italia), ambele secții din Moscova (Rusia), Dublin (Irlanda), ambele secții din Paris și la secția Villeneuve Saint Georges (Franța).

De asemenea, 6.000 de buletine destinate secțiilor de votare din Portugalia s-au pierdut.

Comisia Electorală a explicat, făcând apel la legislație, modul de organizare a procesului de vot, recunoscând problemele votului din diaspora și cerând scuze cetățenilor moldoveni care nu au putut vota.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: