În şedinţa de guvern de joi au fost aprobate mai multe proiecte necesare pentru îndeplinirea ţintelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), dintre care unul vizează reducerea abandonului şcolar, iar un altul infrastructura feroviară, a anunţat premierul Nicolae Ciucă.
„În şedinţa de astăzi, vom continua să aprobăm toate elementele care constituie îndeplinirea jaloanelor şi ţintelor în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Reprezintă, practic, cel mai importat obiectiv pe care noi l-am avut în acest sfârşit de an. (…) Este vorba de proiecte şi reforme asumate, asftel încât beneficiile lor să fie resimţite de cetăţeni şi de societate, în ansamblul său”, a afirmat prim-ministrul, la începutul şedinţei de Guvern.
Acesta a menţionat că un obiectiv important din PNRR este reducerea abandonului şcolar, iar Guvernul va aproba un program prin care 2.500 de unităţi de învăţământ vor beneficia de finanţare pentru a preveni părăsirea timpurie a şcolii, îndeosebi de către copiii din familiile vulnerabile.
Potrivit premierului, Executivul va mai aproba joi un plan de acţiune al cărui scop este să crească cu cel puţin 25% până în anul 2026 traficul feroviar şi să îmbunătăţească condiţiile pentru călători.
Un alt proiect aflat pe agenda Cabinetului Ciucă vizează racordarea la serviciile publice de alimentare cu apă.
„Printr-o ordonanţă pe care o vom aproba astăzi vom face posibilă racordarea la serviciile publice de alimentare cu apă a cetăţenilor din mai multe comunităţi. România are la dispoziţie în următorii ani, prin acest program, 968 de milioane de euro pentru managementul sustenabil al sectorului de apă şi apă uzată”, a anunţat Nicolae Ciucă.
Monitorizarea PNRR trece la premier
El a precizat totodată că la începutul anului viitor, în contul statului ar urma să fie virate alte 1,9 miliarde de euro, după tranşa de 1,8 miliarde de euro din decembrie. În acest context, Nicolae Ciucă a anunţat că va prelua monitorizarea operaţionalizării PNRR la nivelul prim-ministrului.
Premierul a punctat că fondurile de care va beneficia ţara noastră anul viitor vor finanţa reforme, dar şi investiţii în infrastructură, precum două secţiuni din autostrada Transilvania: Nădăşelu – Zimbor şi Zimbor – Poarta Sălajului, proiecte de renovare energetică, dezvoltarea unor capacităţi de producţie de energie electrică.