Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a anunțat sâmbătă suspendarea guvernului regional al Cataloniei şi organizarea alegerilor anticipate în termen de şase luni.
Măsurile fac parte din setul decis de Madrid pentru a redobândi controlul asupra Cataloniei, după ce liderii regiunii au organizat referendumul de independență.
Premierul spaniol a insistat că măsurile stabilite pe baza activării pentru prima oară a Art. 155 din Constituție nu înseamnă ridicarea autonomiei regiunii.
Măsurile anunțate sâmbătă vor trebui aprobate de Senatul de la Madrid. Ședința acestuia a fost programată pentru vineri, 27 octombrie, măsurile votate de Senat urmând să intre în vigoare weekendul viitor.
Premierul Rajoy a anunțat preluarea puterilor și atribuțiilor guvernului catalan, condus de Carles Puigdemont, de către miniștrii din cabinetul de la Madrid.
Mariano Rajoy a precizat că guvernul său are patru obiective în privinţa Cataloniei:
- reintrarea în legalitate
- recuperarea stării de normalitate
- coabitare în regiune
- continuarea dezvoltării economice şi organizarea de alegeri regionale.
„Mai întâi, şeful guvernului poate dizolva Parlamentul regional. Apoi poate cere organizarea alegerilor în termen de maximum şase luni. Dorinţa mea este să fie organizate alegeri în cel mai scurt timp, pentru ca situaţia să revină la normal”, a spus Mariano Rajoy.
Guvernul regional al Cataloniei va continua să funcţioneze şi va rămâne principala administraţie a comunităţii autonome, până la alegeriele anticipate. Această administraţie va acţiona strict în baza directivelor primite de la guvernul Spaniei, a explicat premierul.
Şeful executivului catalan, Carles Puigdemont, va continua exercitarea rolului său reprezentativ până la noile alegeri.
Acesta nu va putea însă propune candidaţi pentru viitoarea conducere a regiunii şi nu poate demara iniţiative care contravin Constituţiei Spaniei sau care nu primesc acordul guvernului central de la Madrid.
Premierul nu a intrat în detalii privind această aplicare în premieră a Art. 155 din Constituție, dar un comunicat ulterior al guvernului de la Madrid, menționează: “Vor fi introduse o serie de măsuri privind subiecte precum securitatea și ordinea publică, managementul financiar, taxarea, bugetul și telecomunicațiile.”
Autonomia nu va fi ridicată
Mariano Rajoy a explicat că nu este suspendată autonomia Cataloniei, ci doar atribuțiile liderilor secesioniști:
„Guvernul a avut multe oportunităţi să aplice Articolul 155 până acum, dar am preferat să acţionăm cu prudenţă şi responsabilitate, încercând să obţinem o rectificare a acţiunilor (guvernului catalan).
Pentru ei (catalani), voinţa majorităţii a dispărut, la fel ca legalitatea şi noţiunea de stat de drept.
Nu există ţară în lume dispusă să permită o astfel de situaţie. Adoptarea de către Parlamentul Cataloniei a legii privind referendumul (de independenţă) nu a fost în concordanţă cu democraţia.
Acţiunea a fost apoi suspendată de către Curtea Constituţională, dar asta nu a contat pentru ei. Autonomia Cataloniei nu este suspendată, doar atribuţiile persoanelor care pun în pericol regiunea„, a spus Rajoy.
Forțele de poliție locale, în subordinea ministerului de Interne
Schimbările care urmează să fie implementate de către guvernul central de la Madrid vizează şi forţele de poliţie catalane Mossos d’Esquadra, care vor trece în subordinea ministerului de Interne.
De asemenea, şeful poliţiei regionale poate fi destituit. În unele situaţii, ministrul spaniol de Interne poate decide înlocuirea Mossos d’Esquadra cu forţele naţionale de securitate.
Dacă măsurile propuse vor fi adoptate, reprezentanţii executivului catalan vor trebui să apară în faţa Senatului spaniol la fiecare două luni pentru a raporta gestionarea situaţiei din Catalonia. Guvernul de la Madrid nu a stabilit încă dacă va înfiinţa o structură care să coordoneze activitatea guvernului Cataloniei sau va numi doar un reprezentant.
Reacția exutivului catalan
Preşedintele Cataloniei, Carles Puigdemont, a declarat, sâmbătă seară, că va cere reunirea Parlamentului pentru a dezbate „intenţia” Guvernului de a „lichida” Executivul din Catalonia şi pntru a decide cum va răspunde la acest atac.
„Ceea ce catalanii au decis la urne, Guvernul a anulat în birouri. Este cel mai urât atac de după perioada dictatorului Francisco Franco. Guvernul spaniol s-a proclamat în formă ilegitimă ca reprezentant al catalanilor. Guvernul central, cu sprijinul PSOE şi Partidul Ciudadanos ( liberal, de centru-dreapta), a dat o lovitură instituţiilor catalane”, a spus Puigdemont.
Liderul catalan a afirmat că atacul Guvernului se situează în „afara statului de drept”.
„Ce avem am câştigat mereu cu puterea oamenilor şi a democraţiei”, a afirmat Puigdemont.
De asemenea, sute de mii de manifestanți catalani au ieșit în centrul Barcelonei pentru a cere independența, imediat după ce guvernul central a solicitat destituirea executivului catalan.
Manifestația, care a reunit 450.000 de persoane, potrivit poliției locale, era inițial organizată în scopul de a cere eliberarea a doi lideri, Jordi Cuixart și Jordi Sanchez, liderii Omnium Cultural și, respectiv, Adunării Naționale Catalane (ANC), principalele două asociații separatiste, inculpați pentru revoltă împotriva autorităților, dar adunarea a luat o altă turnură după anunțurile de sâmbătă ale Madridului, scrie Agerpres.