Președintele italian Giorgio Napolitano a declarat, joi, că formarea unui nou guvern nu poate fi grăbită, din cauza unor temeri nefondate ale europenilor că țara ar putea reprezenta o amenințare la adresa stabilității continentului, relatează Reuters.
Napolitano le-a spus reporterilor, în timpul unei vizite la Berlin, că în Italia Constituția prevede 20 de zile între alegeri (care au avut loc duminică și luni) și prima ședință a noului Parlament. „Nu văd cum ar putea fi accelerat acest proces. Dar este important să spunem că Italia nu este neguvernată, există un guvern în funcție, până când va fi numit unul nou”, s spus el. „Italia nu este un risc de contagiune pentru nimeni”,a precizat președintele.
Giorgio Napolitano a cerut respect pentur țara sa, în timpul vizitei în Germania, și a anulat o întâlnire cu liderul opoziției de la Berlin, după ce acesta a luat peste picior rezultatele alegerilor din Italia, relatează EUObserver.
Peer Steinbrueck din partea Partidului Social-Democrat, care va fi contracandidatul lui Merkel în alegerile din septembrie, a declarat, în timpul unui minting la Potsdam, că este „consternat, într-o anumită măsură, de faptul că doi clovni au câștigat alegerile din Italia”.
El a adăugat că unul dintre aceștia, comicul transformat în politician, Beppe Grillo, este „un clovn profesionist, care nixci măcar nu se simte jignit atunci când este numit așa, iar Silvio Berlusconi este cu siguranță un clovn, cu mult prea mult testosteron”.
În ceea ce-l privește, Napolitani, care, ca fost comunist, nu este apropiat politic nici de Grillo, nici de Berlusconi, a decis rapid să anuleze o întâlnire programată cu Steinbrueck.
”Noi îi respectăm pe alții, așa că cerem respect și din partea celorlați pentru țara noastră”, a sous el, într-un discurs în fața comunitpții italiene la Munchen, miercuri, înainte de întâlnirea sa cu Merkel și președintele german la Berlin.
Steinbrueck l-a sunat ulterior pe Napolitano să-și ceară iertare, dar liderul, în vârstă de 87de ani, a declarat pentru Bild că și după telefonul primit „o întâlnire nu mai este posibilă, având în vedere remarcile pe care acesta le-a făcut”.
Liderul social-democrat a fost poreclit Peerlusconi de către publicația Bild, ca o analogie cu Berlusconi pentru că are obiceiul de a-l lua gura pe dinainte, și a avut câteva probleme de PR înaintea votului din Germania. Mai întâi a încercat să ascundă faptul că este plătit pentru a susține prelegeri la întâlniri ale bancherilor. Apoi i-a jignit pe alegătorii cu venituri mici spunând că el nu ar bea niciodată un vin de 5 euro. Apoi s-a plâns că salariul cancelarului german este prea mic. Cele mai recente sondaje de opinie l-au arătat cu 18 procente în urma lui Merkel.
Între timp, în Italia, Grillo a respins ideea de a forma o coaliție cu formațiunile de centru-stânga, calificându-l pe liderul acestora, Pier Luigi Bersani, care a câștigat majoritatea în Camera Deputaților, drept „un mort care vorbește”.
Gestul său ar putea prezice că urmează o coaliție cu Berlusconi, care a cerut o amnistie pentru contibuabili de la plata taxelor și returnarea unor taxe plătite deja, impuse de guvernul lui Mario Monti. Monti, care nu a obținut suficiente voturi pentru a forma un guvern cu Bersani, a vizitat Bruxellesul, miercuri, și s-a întâlnit cu șeful Comisiei Europene, Jose Barroso.
El însuși fost comisar, mai iubit la Bruxelles decât la Roma, Monti a spus, într-o declarație comună cu Barroso, că este nevoie de mai multe reforme la nivel european și național, pentru a depăși criza. „Președintele Barroso și-a exprimat întreaga încredere că Italia, ca una dintre cele mai mari economii europene, va asigura condițiile unei stabilități politice în interesul Italiei și al Europei ca întreg”, preciza declarația de presă.