duminică

28 aprilie, 2024

27 septembrie, 2023

Guvernul maghiar deschide porțile țării pentru sute de așa-numiți „muncitori invitați” din țări terțe, în pofida poziției dure anti-imigrație declamate de Viktor Orban, relatează Euronews, într-un reportaj realizat de Valerie Gauriat și Zoltan Siposhegyi. 

Întrebați cum a reacționat populația locală la prezența lor, Monette și prietenii ei, sosiți de curând din Filipine, cu un contract pe doi ani, au fost categorici că au fost bine primiți: „Nu ne-am simțit discriminați! Oamenii sunt calzi și prietenoși, ne simțim bineveniți și ca acasă în Ungaria!”.

Echipa Euronews le-a urmat până la locuința pusă la dispoziție de angajatorul lor direct, o companie de recrutare maghiară, care le oferă o alocație de hrană.


„Locul acesta este foarte frumos, are toate aparatele electrocasnice”, a spus Monette, trecând prin camera de serviciu. „Este foarte convenabil să lucrezi aici, pentru că îți iei salariul pentru tine”.

Muncitorii din state terțe înlocuiesc maghiarii care emigrează în număr tot mai mare

În primăvara anului trecut, Viktor Orbán a declarat că țara va trebui să creeze o jumătate de milion de noi locuri de muncă în următorii ani, recunoscând că este nevoie de forță de muncă străină.

Se estimează că 700.000 de maghiari au părăsit țara pentru a munci în străinătate, în principal în țările din Europa de Vest.

„Din cauza cererii tot mai mari în materie de investiții, companiile din Ungaria încearcă din ce în ce mai mult să găsească forță de muncă din străinătate”, a declarat Ákos Jáhny, directorul general al unei firme maghiare de recrutare care angajează sute de muncitori din străinătate, în special din Asia, în fiecare lună.


Este o tendință care l-a făcut pe șeful Federației muncitorilor din industria chimică din Ungaria să se îngrijoreze: „Salariile sunt aceleași pentru lucrătorii maghiari și pentru cei din țări terțe. Deoarece angajatorii trebuie să plătească pentru cazarea și hrana lucrătorilor invitați, maghiarii sunt în pierdere. Iar acest lucru face ca negocierile salariale să fie mult mai dificile.”

„Lucrătorii invitați”, respinși de populație – „Cultura lor nu este compatibilă cu mediul nostru de viață”

Subiectul migranților din țări terțe este unul sensibil în Ungaria, unde o nouă lege va facilita aducerea de ”lucrători invitați” în țară.

În joc sunt însă proiecte industriale majore, în special în sectorul bateriilor electrice. Ne-am deplasat în orașul Göd, unde gigantul coreean Samsung a înființat o fabrică uriașă de baterii. Firma nu a răspuns la solicitările noastre de interviu. Dar populația locală este revoltată.

„Principalele probleme sunt zgomotul și impactul pe care îl are asupra mediului”, a declarat un locuitor care a dorit să rămână anonim. „Și au transformat o casă din acest cartier, într-un cămin pentru muncitori invitați. Țipă foarte mult, scuipă pe străzi… Cultura lor nu este compatibilă cu mediul nostru de viață”, a adăugat el.

Imigranții, apreciați de colegii lor de muncă

O atmosferă diferită ne aștepta mai la sud, în orașul Kistelek. Am vizitat o fabrică de cabluri electrice, deținută de gigantul energetic ungaro-italian Prysmian.

Firman a fost unul dintre cei aproximativ 60 de muncitori indonezieni angajați de companie după ce aceasta nu a reușit să găsească suficientă forță de muncă locală. „Chiar dacă este greu să lucrezi aici, cred că este bine pentru că toată lumea de aici mă ajută mereu”, a spus Firman cu entuziasm.

„Ne sprijină în dezvoltarea carierei și ne oferă cursuri de limba maghiară. Și am învățat multe despre leadership. Cred că voi avea multe oportunități aici.”

Firman și colegii săi indonezieni au câștigat rapid respectul omologilor lor maghiari. „Eram îngrijorați, dar toată lumea și-a schimbat părerea după câteva zile. Eu sunt aici de peste 40 de ani și el va fi aici, de asemenea, peste 40 de ani,” a declarat pentru Euronews Tio Prosetyo, unul dintre liderii Prysmian Group, arătând spre Firman.

„Cred că acesta este viitorul”, a concluzionat Tiago Fontela Campelo, directorul de resurse umane al Prysmian Group Ungaria. „Intenționăm să extindem această experiență în întreaga Europă. Vom vedea din ce în ce mai multe cazuri de acest tip de cooperare în alte companii europene”.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: