marți

28 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 martie, 2019

Judecătorul Lucian Netejoru (foto), șeful Inspecției Judiciare, a obținut un nou mandat de  a câştigat concursul de la CSM pentru încă un mandat de trei ani la şefia acestei instituții. Primul mandat i-a expirat în septembrie 2018, dar a rămas interimar grație unei OUG inițiate anul trecut de ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Netejoru, considerat de mulți magistrați că a luat decizii dorite de coaliția de guvernare și că ar fi făcut presiuni pentru a influența un control privind managementul DNA în perioada Laurei Codruța Kovesi, a fost singurul candidat la conducerea IJ, instituția care se ocupă de anchetarea disciplinară a magistraților.

Miercuri, el a susținut interviul în faţa unei comisii a CSM condusă de președintele Consiliului, Lia Savonea. Punctajul total obținut de Lucian Netejoru a fost cel maxim – 100 de puncte.


Orodnanța de urgență inițiată anul trecut a echivalat cu excluderea CSM din procedura de numire a interimarului, contrar modului în care se proceda până atunci.

Forumul Judecătorilor avertizase Executivul, anterior, că adoptarea unei asemenea OUG înseamnă “amputarea unei atribuții a Consiliului Superior al Magistraturii, în virtutea rolului său constituțional de garant al independenţei justiţiei, ceea ce ar putea contraveni literei și spiritului legii, dar și Constituției României”.

OUG a fost inițiativa ministrului Justiției și era necesară pentru menținerea în funcție a vechii conduceri a IJ, echipă acuzată de mai mulți magistrați că ar fi luat decizii cu tentă politică și a declanșat verificări disciplinare împotriva unor procurori sau jduecători care au exprimat critici la adresa inițiativelor legislative ale coaliției PSD – ALDE.

Gheorghe Stan, adjunctul de la IJ a fost numit ulterior procuror – șef al controversatei Secții pentru investigarea infracțiunilor comise din Justiție (SIIJ), acuzată, la rândul ei, că funcționează ca un instrument politic împotriva magistraților.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Moto: ”Generalii mei, în temeinica lor prostie, veneau și-mi spuneau: <Majestate, oamenii nu mai vor să lupte>. Iar eu în sinea mea mă gândeam: <adică nu mai vor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: