cursdeguvernare

sâmbătă

12 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Lucian Netejoru, singurul candidat la șefia Inspecției Judiciare, obține un nou mandat

28 martie, 2019

Judecătorul Lucian Netejoru (foto), șeful Inspecției Judiciare, a obținut un nou mandat de  a câştigat concursul de la CSM pentru încă un mandat de trei ani la şefia acestei instituții. Primul mandat i-a expirat în septembrie 2018, dar a rămas interimar grație unei OUG inițiate anul trecut de ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Netejoru, considerat de mulți magistrați că a luat decizii dorite de coaliția de guvernare și că ar fi făcut presiuni pentru a influența un control privind managementul DNA în perioada Laurei Codruța Kovesi, a fost singurul candidat la conducerea IJ, instituția care se ocupă de anchetarea disciplinară a magistraților.

Miercuri, el a susținut interviul în faţa unei comisii a CSM condusă de președintele Consiliului, Lia Savonea. Punctajul total obținut de Lucian Netejoru a fost cel maxim – 100 de puncte.


Orodnanța de urgență inițiată anul trecut a echivalat cu excluderea CSM din procedura de numire a interimarului, contrar modului în care se proceda până atunci.

Forumul Judecătorilor avertizase Executivul, anterior, că adoptarea unei asemenea OUG înseamnă “amputarea unei atribuții a Consiliului Superior al Magistraturii, în virtutea rolului său constituțional de garant al independenţei justiţiei, ceea ce ar putea contraveni literei și spiritului legii, dar și Constituției României”.

OUG a fost inițiativa ministrului Justiției și era necesară pentru menținerea în funcție a vechii conduceri a IJ, echipă acuzată de mai mulți magistrați că ar fi luat decizii cu tentă politică și a declanșat verificări disciplinare împotriva unor procurori sau jduecători care au exprimat critici la adresa inițiativelor legislative ale coaliției PSD – ALDE.

Gheorghe Stan, adjunctul de la IJ a fost numit ulterior procuror – șef al controversatei Secții pentru investigarea infracțiunilor comise din Justiție (SIIJ), acuzată, la rândul ei, că funcționează ca un instrument politic împotriva magistraților.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: