sâmbătă

20 aprilie, 2024

23 iulie, 2018

Norvegia, Marea Britanie și Italia vor primi 40 de avioane de luptă F35s până la sfârșitul anului, iar primul avion pentru Olanda va sosi anul viitor.

După ani de provocări tehnice și întârzieri ale celui mai scump program militar din lume, F35 câștigă rapid teren în Sua și Europa, potrivit relatărilor Reuters de la târgul aviatic de la Farnborough (Marea Britanie).

Vestea vine după un summit foarte tensionat al liderilor țărilor NATO, în care președintele american Donald Trump a amenințat chiar că SUA s-ar putea retrage din alianță.


Noii senzori de înaltă tehnologie ai avionului de luptă îi vor conferi un rol mai mare decât avioanele din generaţiile anterioare în toate domeniile de război, inclusiv privind apărarea antirachetă, a declarat generalul Tod Wolters, comandantul forțelor aeriene SUA și NATO din Europa.

Forțele Aeriene S.U.A. au înființat o nouă divizie la sediul său european din Stuttgart, Germania, ca să susţină demersurile „febrile” ale cumpărătoare pentru a se asigura că avioanele pot comunica cu alte aeronave și cu comandamentele militare responsabile cu operațiunile pe uscat, pe mare și în spațiu. Astfel vor profita din plin de capacitățile avionului.

Programul livrărilor a fost întrerupt la începutul anului, după ce chiar Departamentul american al Apărării nu ajunsese la un acord cu Lockheed Martin Corp, producătorul avianelor, privind plata costurilor legate de reparația unei erori de producție.

(Citiți și: Pentagonul blochează majoritatea livrărilor de F-35s din cauza unei dispute cu Lockheed legate de costul unor reparații)

România este încă în faza achiziției de avioane F16, care este una preliminară înainte de a aspira la achiziția avionelor mai performante, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale de acum doi ani.

(Citiţi şi: Piloții români aduc primele F16. Mihnea Motoc în Portugalia: Ținta finală a programului o reprezintă achiziția modelului F35)


Un avion F35A, cea mai simplă versiune a programului ar costa circa 89 de milioane de dolari, potrivit unui contract pentru Forţele Aeriene americane.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: