Ministrul apărării naţionale, Mihnea Motoc, a reafirmat miercuri, în Portugalia, că ținta finală a programului de modernizare a aviaţiei de luptă româneşti este accederea în programul de achiziție a modelelor F 35.
Mircea Motoc s-a aflat miercuri în vizită oficială în Portugalia, la invitaţia omologului portughez José Alberto de Azeredo Lopes, cu ocazia preluării oficiale de către Forţele Aeriene Române a primelor avioane F-16 Fighting Falcon.
Prima parte a programului a fost rezervată discuţiilor oficiale, prilej pentru cei doi miniştri de a analiza opţiunile pentru întărirea cooperării militare, atât prin proiecte bilaterale, cât şi în cadrul oferit de apartenenţa comună la NATO şi Uniunea Europeană.
Convorbirile oficiale au fost urmate de ceremonia desfășurată la Baza 5 Aeriană Monte Real, pe timpul căreia au fost predate oficial Forţelor Aeriene Române primele şase dintre cele 12 aeronave multirol F 16 Fighting Falcon, ceremonie desfășurată în prezența primului-ministru António Costa şi a ministrului portughez al apărării.
În alocuţiunea susţinută pe timpul ceremoniei, ministrul Mihnea Motoc a subliniat faptul că această zi va rămâne în istoria Forţelor Aeriene Române..
”Dotarea cu aceste avioane de luptă înseamnă intrarea în clubul F-16 şi şansa unui nou început pentru şcoala românească de pilotaj, care se mândreşte cu tradiţii dintre cele mai vechi în lume şi care are acum posibilitatea să contribuie la formarea unor piloţi de elită”, a declarat ministrul român.
Totodată, ministrul Motoc a arătat că escadrila de 12 avioane multirol incluse în acordul româno-portughez reprezintă un prim pas în procesul de realizare a unei capabilităţi aeriene robuste şi relevante în regiunea României, care va fi urmat de achiziţia şi operaţionalizarea, în etapa următoare, a unei a doua escadrile.
”Dotarea cu avioane care permit abordarea unui spectru larg de misiuni, în concordanţă cu conceptele de operare moderne, care şi-au demonstrat eficienţa în cadrul NATO, va asigura țării noastre o apărare aeriană durabilă”, a precizat demnitarul român.
Potrivit unui comunicat de presă al MApN, Mihnea Motoc a scos în evidenţă şi faptul că operarea escadrilelor F-16 Fighting Falcon reprezintă condiţia de eligibilitate a ţării noastre pentru accederea la programul F-35 – ţinta finală a acestui ambiţios program de modernizare a aviaţiei de luptă româneşti – cât şi mijlocul prin care această tranziţie devine realizabilă.
Cele şase aeronave vor sosi în țara noastră în cursul zilei de joi, având la manşă piloţi ai Forţelor Aeriene Române
România a decis în 2013 să cumpere din Portugalia 12 avioane de tip F-16 folosite. Initial, s-a intenționat achiziționarea a 24 de avioane, dar decizia finală a fost pentru 12, din motive bugetare.
Prețul pentru cele 12 aeronave F-16 a fost stabilit la 628 milioane de euro, ele urmând să staționeze la bazele aeriene de la Fetești și de la Câmpia Turzii, modernizate special pentru acest tip de avion.
Spațiul aerian al României este apărat în prezent de aeronave supersonice de tip Mig-21 LancerR, de fabricație sovietică, modernizate în colaborare cu o firmă israeliană începând cu 1995.