luni

22 aprilie, 2024

28 februarie, 2022

UPDATE:

Peste 1.000 de scriitori din toată lumea au semnat o scrisoare deschisă inițiată de PEN International, organizația literară și de liberă exprimare.

Apelul exprimă solidaritatea cu scriitorii, jurnaliștii, artiștii și poporul Ucrainei, condamnă invazia rusă și solicită încetarea imediată a vărsării de sânge.


Printre semnatari se află laureați ai Nobel pentru Literatură – Sveltana Alexievitch, Orhan Pamuk, Maria Ressa și Olga Tokarczuk – precum și alți scriitori celebri: Margaret Atwood, Salman Rushdie, Max Porter, Paul Auster, Edmund de Waal ș.a.m.d.

UPDATE:

Lituania anunță că vacere procurorilor de la Curtea Penală Internațională să investigheze „crimele de război și crimele împotriva umanității din Ucraina”.

CPI este o instanță independentă ce judecă persoane acuzate de cele mai grave forme de infracționalitate care afectează comunitatea internațională: genocid, crime împotriva umanității și crime de război.


Curtea de la Haga a comunicat la sfârșitul săptămânii trecute că urmărește desfășurarea invaziei din Ucraina și că Moscova ar putea fi acuzată de crime de război și crime împotriva umanității.

Vladimir Putin a semnat în 2000 Tratatul de la Roma prin care se înființa Curtea de la Haga, însă documentul nu a fost niciodată ratificat de Kremlin.

În 2016, Rusia a fost retrasă din CPI, printr-un decret prezidențial.

UPDATE:

Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU va dezbate luni, în cadrul unei dezbateri urgente, inițierea unei anchete privind încălcarea drepturilor omului de către Moscova, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

Propunerea de a organiza dezbaterea a fost supusă la vot la cererea Kievului şi adoptată cu 29 de voturi pentru, 5 împotrivă. Consiliul are 47 de membri, iar pentru cei care se opun rezoluției se numără Rusia, China și Cuba.

„Acesta este un atac nu doar împotriva Ucrainei, ci şi un atac împotriva fiecărui stat membru al ONU, împotriva Naţiunilor Unite şi a principiilor pentru apărarea cărora a fost creată această organizaţie”, a denunţat ambasadoarea ucraineană Evhenia Filipenko, în plen.

„Această propunere pentru o dezbatere urgentă nu are nimic de-a face cu adevăratele îngrijorări asupra drepturilor omului în Ucraina”, a declarat ambasadorul rus Ghenadi Gatilov. „Nu aveam altă soluţie” decât declanşarea acestei operaţiuni, a afirmat el, invocând presupuse încălcări ale drepturilor omului în regiunile separatiste proruse din estul Ucrainei.

Ucraina şi susţinătorii săi speră să adopte o rezoluţie ce condamnă invazia şi ce prevede crearea unui mecanism al ONU de anchetă asupra presupuselor încălcări ale drepturilor omului comise de trupele preşedintelui rus Vladimir Putin.

****

Știrea inițială:

Într-un nou mesaj video, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyi a lansat luni un apel „la Uniunea Europeană să admită imediat Ucraina ca membru în cadrul unei noi proceduri speciale”.

„Sunt convins că Ucraina și-a câștigat acest drept”, a adăugat el. Duminică seara, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că „Ucraina este una dintre noi și îi dorim în Uniunea Europeană”.

Decizia de extindere a UE este la latitudinea țărilor membre ale blocului, iar o astfel de procedură rapidă ar fi cu totul nouă.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a anunţat tot luni că va avea loc o dezbatere privind o viitoare aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, anunță Reuters. ”Aceasta este o dezbatere care, în orice caz, va fi ţinută”, a declarat Michel pentru postul de televiziune francez BFM TV.

El a adăugat că blocul comunitar are un ”foarte solid” acord de asociere cu Ucraina, document care ”poate fi consolidat”.

Preşedintele Volodimir Zelenski a cerut sâmbătă ca țara sa să fie admisă ca membru cu drepturi depline al UE.

În acest moment, Ucraina și UE au semnat un Acordul de asociere, care include un acord de liber schimb ce a pus bazele unei asocieri politice şi unei integrări economice între UE şi Ucraina.

Acordul de asociere a mai stabilit reguli de bază pentru cooperare în domenii ce includ energia, transportul şi educaţia. UE a solicitat Ucrainei să implementeze reforme şi să respecte principiile democratice, drepturile omului şi statul de drept.

UE este principalul partener comercial al Ucrainei, reprezentând peste 40% din comerţul internaţional al acestei ţări. Începând cu 2014, peste 17 miliarde de euro în granturi şi împrumuturi au fost mobilizate de instituţiile financiare ale UE pentru a susţine reformele din Ucraina, aplicând totodată condiţionalităţi în funcţie de progresul în realizarea acestor reforme.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

    1. Nu se vorbește, ci chiar e informație publică, e în biografia oficială, alături de detaliile privind străbunicii săi masacrați în Holocaust.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

    1. Nu se vorbește, ci chiar e informație publică, e în biografia oficială, alături de detaliile privind străbunicii săi masacrați în Holocaust.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: