joi

11 aprilie, 2024

22 mai, 2022

Ministerul Energiei din Lituania a anunțat că, începând de duminică, țara a întrerupt complet toate importurile de energie din Rusia: petrol, electricitate și gaze naturale.

Operatorul bursei de energie Nord Pool a anunțat încă de vineri că nu mai comercializează electricitate rusă furnizată de unicul importator în statele baltice, compania rusă Inter RAO.

„Nu doar că este o piatră de hotar extrem de importantă pentru Lituania în călătoria sa către independența energetică, dar este și o expresie a solidarității noastre cu Ucraina. Trebuie să încetăm să mai finanțăm mașina de război rusă”, spune Dainius Kreivys, ministrul energiei al Lituaniei.


Ministrul subliniază, de asemenea, că Lituania va atinge independența energetică deplină atunci când va implementa cu succes sincronizarea, își satisface nevoile de energie electrică prin producția locală de energie verde și va deveni exportator de energie electrică.

Nevoile de gaze ale Lituaniei sunt asigurate prin terminalul Klaipėda GNL, care primește livrări din SUA. Consumul intern de energie electrică este asigurat prin generarea locală de energie și de importurile din țările UE, prin interconexiuni existente cu Suedia, Polonia și Letonia.

Orlen Lietuva, singurul importator de petrol din Lituania, a refuzat să importe țiței rusesc în urmă cu mai bine de o lună.

Anunțul Lituaniei a fost salutat de Oleksandr Korniyenko, prim-vicepreședinte al parlamentului ucrainean „Un exemplu excelent pentru alți aliați despre cum să obțină independența față de resursele energetice rusești. Vă mulțumim pentru sprijinul dumneavoastră”.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: