miercuri

17 aprilie, 2024

18 mai, 2022

Comisia Europeană a publicat miercuri REPowerEU, planul de a pune capăt dependenței blocului comunitar de importurile rusești de gaze naturale, petrol și cărbune. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat principalele măsuri pe care le are în vedere pentru a atinge independența energetică față de Rusia.

UE se bazează în prezent pe importurile energetice din Rusia pentru 40% din consumul său de gaze naturale și 27% pentru cel de petrol.

Planul Comisiei se bazează pe două direcții principale:

Energie regenerabilă, reducerea consumului


Comisia Europeană a propus miercuri ca 45% din energia generată la nivelul blocului comunitar să provină din surse regenerabile până în 2030.

Pentru a atinge acest obiectiv, executivul UE a propus o lege care să simplifice obținerea licențelor pentru proiecte eoliene și solare și elimine întârzierile cu care se confruntă de ani de zile unele dintre acestea.

Țările membre vor fi de asemenea obligate să adauge panouri solare pe clădirile publice și comerciale începând cu 2025 și pe noile locuințe începând cu 2029.

Comisia mai propune o țintă obligatorie de a reduce consumul energetic al UE cu 13%, până în 2030.

Noi surse de import, noi proiecte de transport

Pe termen scurt, Comisia afirmă că blocul comunitar va fi nevoit să găsească alte surse de combustibili fosili decât Rusia. Bruxelles-ul lansează o schemă care să permită țărilor membre să cumpere gaze în comun.

În plus, Comisia afirmă că va fi nevoie de aproximativ 12 proiecte de infrastructură noi de transportare a gazelor naturale și gazelor naturale lichefiate pentru a renunța la importurile rusești. Prioritare vor fi proiectele din țările din centrul și estul Europei, care se bazează pe import de gaze prin gazoducte rusești.

Proiectele noi ar trebui să poată fi capabile să transporte și hidrogen regenerabil în anii următori.


UE promite să lucreze cu statele membre la un plan de urgență de a raționaliza consumul industriilor neesențiale în cazul în care Rusia va opri subit livrările de gaze naturale.

Propunerile Comisiei Europene trebuie aprobate de statele membre.

Cum se finanțează planul

Măsurile propuse de UE vor necesita investiții de 210 miliarde de euro până în 2027 și 300 de miliarde de euro până în 2030.

Din această sumă, 10 miliarde de euro vor merge către infrastructura de gaze naturale și alte două miliarde pentru proiecte de a importa petrol din afara Rusiei, restul fondurilor urmând a fi alocate pentru extinderea capacităților de a produce energie regenerabilă.

Banii ar urma să vină din planul de relansare economică al UE, care are în prezent un surplus de 225 de miliarde de euro din cauza împrumuturilor neaccesate de statele membre.

Comisia Europeană va cere statelor membre să își ajusteze planurile naționale legate de energie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: