marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 noiembrie, 2016

linkeviciusMinistrul de Externe lituanian, Linas Linkevičius (foto), declară că Rusia ar putea pune la încercare capacitatea de reacție a NATO înainte de 20 ianuarie, data la care Donald Trump va fi instalat oficial la Casa Albă.

Într-o declarație acordată vineri BBC, Linas Linkevičius afirmă că există posibilitatea reală ca președintele Vladimir Putin să profite de poziția aparent prietenoasă a președintelui ales Donald Trump și să pună la încercare unitatea și determinarea diplomatică și militară a Alianței Nord-Atlantice. Statele Baltice și orașul sirian Alep ar putea fi ”vulnerabile”, averizează ministrul lituanian de Externe.

Lituania, stat membru NATO, se teme că Donald Trump nu privește Rusia ca pe un pericol imediat la adresa Europei de Est și că președintele ales va pune relațiile SUA-Rusia înaintea angajamentelor SUA față de NATO.


Moscova și-a întărit bazele militare din Kaliningrad, enclavă rusească la Marea Baltică vecină cu Lituania.

rusia
Avamposturile militare ale Rusiei din această parte de glob. Click pentru mărire

”Noua administrație a Statelor Unite nu se va instala înainte de jumătatea lunii ianuarie. Mă tem și sunt preocupat de ce se va întâmpla în acest interval de timp, nu doar pentru regiunile din vecinătatea Rusiei dar și pentru Alep. Sper ca orașul să nu fie complet distrus până atunci”, a declarat ministrul Linkevičius pentru BBC.

Rusia consideră că NATO este vinovată pentru tensiunile regionale care escaladează din cauza extinderii prezenței militare a Alianței în apropierea granițelor sale.

Rusia a avut un rol activ în reprimarea manifestațiilor care cereau independența Lituaniei, organizate la Vilnius în 1991, în conștiința națională fiind puternic imprimată imaginea tancurilor rusești trimise să facă ordine în țară. Lituania a reintrodus serviciul militar obligatoriu și s-a angajat să crească cheltuielile de apărare la 2% din PIB.


”Îmi amintesc perfect- copil fiind am văzut cum tancurile mi-au invadat țara, cum rușii erau aici ca armată sovietică. În legătură cu aceste amenințări, ultimul lucru care-l puteți spune despre noi este că am fi naivi….”, afirmă Linas Linkevičius.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: