joi

28 martie, 2024

25 martie, 2022

Uniunea Europeană și Statele Unite au anunțat vineri un acord pentru a furniza Europei mai multe gaze naturale lichefiate din SUA, transmite Reuters.

La Bursa de la Amsterdam cotațiile futures la gaze naturale au scăzut vineri dimineața cu 7%, după ce joi au încheiat ședința în scădere cu 4,6%.

Anunțul are loc în contextul în care liderii europeni se întâlnesc vineri la Bruxelles pentru noi discuții privind reducerea pe termen lung a dependenței de combustibili fosili din Rusia, dar și pentru a găsi soluții la criza energetică actuală.


Războiul pornit de cel mai mare furnizor european de gaze naturale a aruncat în derivă prețurile energiei, care erau oricum pe o tendință puternic ascendentă, forțând UE să ia măsuri. Printre cele anunțate se numără planuri de reducere a dependenței de gazele din Rusia cu două treimi în acest an, prin majorarea importurilor din alte state și creșterea capacităților de energie regenerabilă.

„Statele Unite vor lucra cu partenerii internaționali și se vor strădui să asigure volume suplimentare de GNL pentru piața UE de cel puțin 15 miliarde metri cubi în 2022, cu alte creșteri așteptate în viitor”, a anunțat Casa Albă.

Obiectivul pe termen mai lung ar fi asigurarea, până în 2030, a aproximativ 50 de miliarde de metri cubi (bcm) pe an de gaze naturale lichefiate din SUA.

Liderii europeni discută vineri de facturile la energie

Spania, Grecia și alte state europene susțin plafonarea, la nivel european, a prețului energiei electrice, în timp ce un grup care include Germania și Țările de Jos se opune unor intervenții atât de mari pe piață.


O altă problemă despre care se va discuta, dar care nu va aduce niciun consens este cea legată de impunerea unui embargo asupra energiei ruse.

Rusia asigură 40% din necesarul de gaze al UE și mai mult de un sfert din importurile sale de petrol. Statele mai dependente de această sursă de aprovizionare – în special Germania – sunt reticente în a face un pas care ar avea un impact economic major.

Cei 27 de lideri se vor angaja, de asemenea, să înceapă să cumpere în comun gaz și să umple depozitele înainte de iarna viitoare, pentru a construi un buffer împotriva șocurilor viitoare de aprovizionare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: