luni

23 mai, 2022

Lista Monicăi Macovei: Parlamentarii condamnați penal continuă să voteze legi în Parlamentul României

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 februarie, 2012

Europarlamentarul PDL Monica Macovei atrage atenția că 19 parlamentari cu dosare penale, din care 6 condamnați deja pentru fapte de corupție, continuă să decidă legi în Parlamentul României.

Lista întocmită de Monica Macovei într-o postare publicată duminică pe blogul ei cuprinde parlamentari de la Putere și de la Opoziție.

Parlamentari condamnati definitiv

1. Morega Dan Ilie, deputat independent, ales deputat pe listele PNL și membru PNL la data comiterii faptei, condamnat definitiv la 3 ani de inchisoare cu suspendarea executării pedepsei, pentru folosirea influentei ori autoritatii de catre o persoana care indeplinește o funcție de conducere într-un partid, în scopul obtinerii de foloase necuvenite si de instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice, in vederea obtinerii unui avantaj patrimonial pentru altul.


2. Popescu Cosmin, deputat independent, ales deputat din partea PDL, exclus de drept din partid, conform Codului etic al PDL, condamnat definitiv la 2 ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, pentru fals intelectual si favorizarea infractorului in legatura cu infractiuni de coruptie.

Parlamentari condamnati nedefinitiv

1. Badalan Eugen, ales deputat din partea PDL, autosuspendat din partid, cadru militar la data comiterii faptei, condamnat in prima instanta la 4 ani de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, in formă calificata si continuata.

2. Mihailescu Serban, senator UNPR, membru PSD la data comiterii faptei, condamnat in prima instanta la 1 an de inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei, pentru primire de foloase necuvenite si nerespectarea regimului armelor si munitiilor savarsita in legatura cu infractiunea de foloase necuvenite.

3. Năstase Adrian, deputat PSD, condamnat in prima instanta la 2 ani de inchisoare cu executare, pentru folosirea influentei sau autoritatii functiei de presedinte al unui partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata.


Inculpatul Nastase Adrian a mai fost trimis in judecata in alte doua dosare, pentru dare de mita si, respectiv, luare de mita in forma continuata si santaj. In primul dosar a fost achitat in prima instanta, in cel de-al doilea se asteapta o decizie in prima instanta.

4. Pop Virgil, ales deputat din partea PNL, autosuspendat din partid, condamnat in prima instanta la 5 ani de inchisoare cu executare, pentru trafic de influenta in forma continuata, fals in inscrisuri sub semnatura privata comis in forma continuata si spalare de bani in forma agravata.

Parlamentari trimisi in judecata

1. Chiuariu Tudor, PNL – trimis in judecata in decembrie 2010 pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial;

2. Dobra Nicolae, PDL – trimis in judecata in martie 2009 pentru stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate, fata de valoarea comercială reala a bunurilor apartinand autoritatii publice sau institutiilor publice, in cadrul unei actiuni de vanzare a acestora, savaraita de cei care au atributii de conducere, de administrare, de gestionare. A fost achitat in prima instanta.

3. Dumitru Ion, PSD – trimis in judecata in doua dosare in februarie 2006 pentru abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave in scopul obtinerii unui avantaj patrimonial; si, respectiv, abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosebit de grave, in forma continuata. In primul dosar, a fost achitat definitiv, in cel de-al doilea, achitat in prima instanta.

4. Ghiveciu Marian, PSD – trimis in judecata in decembrie 2011 pentru instigare la infractiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor avand drept consecinta obtinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial – in forma calificata.

5. Iftimie Dragos, PDL – trimis in judecata in decembrie 2010 pentru spalare de bani.

6. Mitrea Miron, PSD – trimis in judecata in martie 2009 pentru luare de mita, instigare la fals material in inscrisuri oficiale in legatura directa cu infractiunea de coruptie si uz de fals in legatura directa cu infractiunea de coruptie.

7. Pandele Sorin Andi, PDL – trimis in judecata in iunie 2010 pentru luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma calificata si in forma continuata, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma calificata si in forma continuata, fals material in inscrisuri oficiale, in forma continuata.

8. Pasat Dan, PDL – trimis in judecata in aprilie 2011 pentru 3 infracţiuni de santaj si infractiunea prev. de art. 12 lit. a din Legea nr. 78/2000, 7 acte materiale (efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia pe care o persoana o îndeplineste in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite).

9. Ridzi Iacob Monica, PDL – trimisa in judecata in mai 2011 pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, fals intelectual in legatura cu fapte de coruptie in forma continuata, participatie improprie la infractiunea de acces fara drept la un sistem informatic, savarsita prin incalcarea masurilor de securitate, participatie improprie la infractiunea de a modifica, sterge sau deteriora date informatice, fara drept.

10. Surupaceanu Mugurel, PSD – trimis in judecata in mai 2009 pentru spalare de bani si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial

11. Turcanu Florin, PNL – trimis in judecata in ianuarie 2011 pentru fals intelectual si uz de fals.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

12. Voicu Catalin, PSD – trimis in judecata in mai 2010 pentru trafic de influenta in forma continuata (doua fapte) si fals in inscrisuri sub semnatura privata in legatura cu fapte de coruptie, in forma continuata.

13. Voiculescu Dan, PC – trimis in judecata in decembrie 2008 pentru folosire de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite si spalare de bani, ambele in forma continuata.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

3 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

3 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: