vineri

12 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 aprilie, 2011

Guvernul caută investitori particulari care să finanţeze realizarea unor proiecte în parteneriat public privat pentru realizarea unor obiective precum gazoductul AGRI, reactoarele 3 şi 4 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă, canalul Dunăre-Bucureşti, dar şi o închisoare.

 

Statul foloseşte sistemul de parteneriat public-privat în condiţiile în care nu dispune de bani în buget sau fonduri europene pentru realizarea acestor investiţii. ”Aceste proiecte vin în completarea investiţiilor de la bugetul de stat sau a investiţiilor din fonduri europene”, a explicat premierul Emil Boc.


 

Proiectele pe care le vizează Guvernul:

 

– Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) are în vedere Autostrada Comarnic-Braşov – în regim de concesiune, Autostrada Sibiu – Piteşti – 116 km, Autostrada Ploieşti – Buzău – Focşani – 133 km, Centura de sud şi Centura de nord ale Capitalei, ambele în regim de autostradă, Autostrada Târgu-Mureş – Iaşi – Ungheni – 307 km.

Ministerul Economiei caută investitori pentru Hidrocentrala Tarniţa – Lăpuşteşti (1,1 miliarde de euro), finalizarea Unităţilor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă (4 miliarde de euro), Termocentrala de la Doiceşti (700 milioane de euro), interconectorul de gaze al Proiectului internaţional AGRI (Azerbaidjan – Georgia – România).


– Ministerul Mediului şi Ministerul Agriculturii vor investitori privaţi pentru amenajarea Canalului Siret-Bărăgan (200 de milioane de euro),

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului vrea să reia proiectul imobiliar Esplanada (800 – 900 milioane de euro), care a fost suspendat de firma TriGranit, care voia să facă investiţia. MDRT mai vrea să realizeze Proiectul Eco din cartierul Ghencea, Bucureşti, care se va întinde pe o suprafaţă de 100 de hectare şi care vizează construcţia a 10.000 de locuinţe şi alte utilităţi. Tot prin parteneriat public-privat, MDRT, în partneriat cu MTI vrea să finalizeze Canalul Dunăre – Bucureşti, pentru navigaţie, turism şi irigaţii, şi să construiască un pod rutier peste Dunăre, între Brăila şi Tulcea.

– Ministerul Sănătăţii utilizează parteneriatul public-privat pentru construcţia a şase spitale regionale de urgenţă în Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, Iaşi, Craiova şi Bucureşti, precum şi pentru ”punerea în valoare” a Centrului de sănătate „Ana Aslan”, împreună cu MDRT, a menţionat Boc.

– Ministerul Justiţiei caută investitori privaţi pentru construirea unui penitenciar în regim de parteneriat public-privat, după modelul anglo-saxon.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: