Guvernul caută investitori particulari care să finanţeze realizarea unor proiecte în parteneriat public privat pentru realizarea unor obiective precum gazoductul AGRI, reactoarele 3 şi 4 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă, canalul Dunăre-Bucureşti, dar şi o închisoare.
Statul foloseşte sistemul de parteneriat public-privat în condiţiile în care nu dispune de bani în buget sau fonduri europene pentru realizarea acestor investiţii. ”Aceste proiecte vin în completarea investiţiilor de la bugetul de stat sau a investiţiilor din fonduri europene”, a explicat premierul Emil Boc.
Proiectele pe care le vizează Guvernul:
– Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) are în vedere Autostrada Comarnic-Braşov – în regim de concesiune, Autostrada Sibiu – Piteşti – 116 km, Autostrada Ploieşti – Buzău – Focşani – 133 km, Centura de sud şi Centura de nord ale Capitalei, ambele în regim de autostradă, Autostrada Târgu-Mureş – Iaşi – Ungheni – 307 km.
Ministerul Economiei caută investitori pentru Hidrocentrala Tarniţa – Lăpuşteşti (1,1 miliarde de euro), finalizarea Unităţilor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă (4 miliarde de euro), Termocentrala de la Doiceşti (700 milioane de euro), interconectorul de gaze al Proiectului internaţional AGRI (Azerbaidjan – Georgia – România).
– Ministerul Mediului şi Ministerul Agriculturii vor investitori privaţi pentru amenajarea Canalului Siret-Bărăgan (200 de milioane de euro),
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului vrea să reia proiectul imobiliar Esplanada (800 – 900 milioane de euro), care a fost suspendat de firma TriGranit, care voia să facă investiţia. MDRT mai vrea să realizeze Proiectul Eco din cartierul Ghencea, Bucureşti, care se va întinde pe o suprafaţă de 100 de hectare şi care vizează construcţia a 10.000 de locuinţe şi alte utilităţi. Tot prin parteneriat public-privat, MDRT, în partneriat cu MTI vrea să finalizeze Canalul Dunăre – Bucureşti, pentru navigaţie, turism şi irigaţii, şi să construiască un pod rutier peste Dunăre, între Brăila şi Tulcea.
– Ministerul Sănătăţii utilizează parteneriatul public-privat pentru construcţia a şase spitale regionale de urgenţă în Timişoara, Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, Iaşi, Craiova şi Bucureşti, precum şi pentru ”punerea în valoare” a Centrului de sănătate „Ana Aslan”, împreună cu MDRT, a menţionat Boc.
– Ministerul Justiţiei caută investitori privaţi pentru construirea unui penitenciar în regim de parteneriat public-privat, după modelul anglo-saxon.