miercuri

24 aprilie, 2024

16 ianuarie, 2023

Cu gândul că o treime din economia globală ar putea intra în recesiune în acest an, liderii de afaceri se reunesc săptămâna aceasta la Davos, Elveția, pentru a discuta despre ceea ce organizatorii Forumului Economic Mondial au numit ”policriza” cu care se confruntă lumea, transmite Financial Times.

Unele dintre cele mai mari companii din lume ar putea suferi pierderi de miliarde de dolari pe fondul deprecierii valorii activelor, noua eră economică fiind marcată de incertitudine și dobânzi în creștere. În acest context, achizițiile făcute în ultimii ani s-ar putea dovedi mai puțin profitabile decât sugerau evaluările.

Companiile din SUA sunt obligate să evalueze valoarea contabilă a imobilizărilor necorporale cel puțin o dată pe an, pe baza unor scenarii privind fluxurile viitoare de numerar și a unor comparații cu evaluările bursiere, care au scăzut brusc în 2022.


Având în vedere costuri mai mari de finanțare generate inflației și perspectiva mai slabă privind cerere, multe companii recent achiziționate ar putea avea dificultăți în a-și justifica evaluările, chiar și înainte de a lua în considerare ratele mai mari ale dobânzilor, care reduc și mai mult valoarea actuală a fluxurilor de numerar viitoare.

O combinație mortală

„Este o combinație destul de mortală”, a comentat Jasmeet Singh Marwah, director general la Stout, o companie de servicii de evaluare. „Pentru multe afaceri . . . achiziția a fost făcută, dar performanța nu a fost pe măsura a ceea ce se așteptau sau a ceea ce s-a bugetat.”

Tranzacțiile au atins un nivel record în 2021, de 5,7 trilioane de dolari, dar s-au prăbușit semnificativ în 2022. Potrivit Refinitiv, în semestrul al doilea s-au parafat fuziuni și achiziții de 1,4 trilioane de dolari, în scădere față de nivelul din prima parte a anului trecut, de 2,2 trilioane de dolari.

Prima plătită pentru o achiziție peste valoarea activelor sale nete se numește fond comercial și este înregistrată în bilanțul cumpărătorului. Deprecierile de fonduri comerciale au crescut în volum în SUA anul trecut, până în punctul în care au fost uneori atât de mari încât au șters profiturile unei companii în trimestrul în care au fost înregistrate.


Cele mai mari 10 deprecieri ale fondului comercial la companiile S&P 500 în 2022 au totalizat 35,4 miliarde de dolari, conform datelor agregate de firma de consultanță Kroll, comparativ cu 6,1 miliarde de dolari în 2021.

Privind către un viitor incert

Liderii de afaceri prezenți la Davos pentru prima întâlnire cu prezență fizică a WEF de dinainte de pandemie se confruntă cu un peisaj economic cu totul diferit față de cel de acum trei ani.

Înainte de întâlnire, raportul anual de risc al WEF a avertizat asupra unei „policrize”, în contextul în care creșterea costului vieții și recesiunea economică se suprapun eșecurilor continue în abordarea inegalității și a schimbărilor climatice.

Kristalina Georgieva, directorul general al FMI, care va fi la Davos pentru a prezenta cele mai recente perspective economice ale fondului, a prezis la începutul acestei luni că o treime din economia mondială va fi în recesiune în acest an, inclusiv jumătate din UE.

Reducerile de fonduri comerciale în Europa nu au consemnat fluctuații importante până acum. Cele mai mari 10 din Stoxx 600 au însumat 6,4 miliarde de euro anul trecut, potrivit Kroll, în scădere de la 17 miliarde de euro în 2021.

Cu ochii pe indicatori

Companiile europene fac însă mai puține raportări și anul financiar se încheie mai târziu, a comentat Carla Nunes, director general al Kroll, sugerând că mai multe deprecieri ale fondului comercial ar putea apărea în primăvară.

Dan Langlois, partener la KPMG, a declarat că achizițiile recente ar putea fi vulnerabile la deprecieri, chiar dacă au avut performanțele anticipate.

În timp ce companiile sunt obligate să scadă deprecierea fondului comercial din profit, multe le exclud din numerele „ajustate” pe care le evidențiază în rapoartele privind câștigurile.

Asta nu înseamnă că investitorii ar trebui să le ignore, a spus David Zion, fondatorul Zion Research.

Atunci când o companie își reduce valoarea activelor, raportul dintre datorie și capitaluri proprii crește, ceea ce, la rândul său, crește riscul de încălcare a acordurilor privind datoria sa, a spus el. De asemenea, poate scădea randamentele viitoare.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: