Multiplele amenințări la adresa economiei globale s-au numărat printre temele predilecte abordate de investitorii și decidenții politici și de afaceri prezenți la reuniunea anuală de la Davos, Elveția, multe voci semnalând riscul unei recesiuni, transmite Reuters.
Reuniunea liderilor politici și de afaceri de la Forumul Economic Mondial (WEF) are loc în contextul în care inflația se află la cele mai ridicate niveluri din ultima generație în marile economii ale lumii. Aceste creșteri de preț au subminat încrederea consumatorilor și au zdruncinat piețele financiare mondiale, determinând băncile centrale, inclusiv Rezerva Federală a SUA, să majoreze ratele dobânzilor.
În același timp, repercusiunile asupra piețelor petroliere și alimentare ale invaziei Ucrainei de către Rusia în februarie și blocajele cauzate de reapariția cazurilor de COVID-19 în China au agravat situația.
„Avem cel puțin patru crize, care sunt împletite. Avem inflație mare… avem o criză energetică… avem sărăcie alimentară și avem o criză climatică. Și nu putem rezolva problemele dacă ne concentrăm doar asupra uneia dintre crize”, a spus vicecancelarul german Robert Habeck.
„Dar dacă nici una dintre probleme nu este rezolvată, chiar mă tem că ne vom confrunta cu o recesiune globală cu un efect extraordinar… asupra stabilității globale”, a spus Habeck în timpul unei discuții la WEF.
Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a redus luna trecută perspectivele de creștere globală pentru a doua oară în acest an, invocând războiul din Ucraina și evidențiind inflația drept „pericol clar și prezent” pentru multe țări.
Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat luni la Davos că războiul, înăsprirea condițiilor financiare și șocurile prețurilor – în special la alimente – au „întunecat” în mod clar perspectivele, cu toate că prognozele instituției nu indică încă o recesiune.
Întrebată în cadrul unui panel dacă se aștepta la o recesiune, Georgieva a spus: „Nu, nu în acest moment. Asta nu înseamnă că este exclus”.
Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, care urmează să vorbească marți la Davos, a avertizat că economia și inflația se află pe traiectorii opuse, deoarece presiunile în creștere asupra prețurilor reduc activitatea economică și lovesc în puterea de cumpărare a gospodăriilor.
„Războiul Rusia-Ucraina s-ar putea dovedi a fi un punct crucial pentru hiperglobalizare”, a spus ea într-o postare pe blog luni. „Aceasta ar putea determina o scădere a eficienței lanțurilor de aprovizionare pentru o perioadă și, în timpul tranziției, ar putea crea presiuni persistente asupra costurilor pentru economie”, a adăugat Lagarde.
***