Liderii UE au dat undă verde planului industrial verde al Comisiei Europene, ca răspuns la Legea SUA pentru Reducerea Inflației (IRA), în cadrul summitului de joi, dar au lăsat în mâinile executivului UE toate detaliile, Comisia urmând să prezinte un prim set de măsuri luna viitoare, transmite Euractiv.
„Vrem să abordăm competitivitatea globală a Uniunii Europene pe termen scurt și, de asemenea, pe termen mediu”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel.
„Astăzi dăm un impuls suplimentar pe baza pilonilor (planului industrial verde, n.r.)”, a adăugat el, solicitând Comisiei să-și continue activitatea privind deblocarea subvențiilor naționale și a fondurilor UE existente.
Concluziile reuniunii pe această temă menționează inițiativele propuse de Comisie până acum în cadrul pachetului de politică industrială verde și predau ștafeta înapoi executivului european pentru stabilirea detaliilor.
Printre propunerile CE se numără înlesnirea reglementărilor privind ajutorul de stat, deblocarea finanțării UE existente și simplificarea reglementărilor pentru industriile esențiale pentru obiectivele UE de decarbonizare.
„În fața noii realități geopolitice, Uniunea Europeană va acționa decisiv pentru a-și asigura competitivitatea, prosperitatea și rolul pe termen lung pe scena globală”, se arată în concluziile summitului.
„Uniunea Europeană își va consolida suveranitatea strategică și își va pregăti baza economică, industrială și tehnologică pentru tranziția verde și digitală. Aceasta va aprofunda piața unică și va asigura condiții de concurență echitabile atât la nivel intern, cât și la nivel global”, se mai arată în mesajul liderilor UE.
Ei vor reconsidera problema la următorul summit, din 23-24 martie. Înainte de aceasta, se așteaptă ca executivul european să prezinte propuneri mai detaliate pentru „o strategie la nivelul UE care să stimuleze competitivitatea și productivitatea”.
Nori negri de furtună se adună la Bruxelles
Acordul la care s-a ajuns în cadrul reuniunii maschează tensiunile din spatele finanțărilor viitoare pentru tranziția ecologică, atât în ceea ce privește relaxarea restricțiilor pentru subvențiile naționale, cât și noile mecanisme de finanțare la nivelul UE.
De exemplu, există încă întrebări cu privire la Fondul de suveranitate european anunțat de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în decembrie, inclusiv dacă banii ar trebui să provină din noi împrumuturi comune la nivelul UE, un semnal roșu pentru unele țări ale UE.
Concluziile summitului sunt vagi în ceea ce privește această problemă, liderii UE spunând pur și simplu că grupul „ia notă” de intenția Comisiei de a propune un nou fond și de a stimula investițiile în sectoarele strategice până în vara anului 2023.
„Statele membre sunt departe de a se fi poziționat deficinit” în problema împrumuturilor comune, a declarat pentru Euractiv o sursă din cadrul ministerului european francez.
Spre deosebire de francezi, care speră că executivul UE va opta pentru o nouă rundă de împrumuturi comune, Germania este foarte reticentă acestui plan. Într-un discurs rostit în Bundestag-ul german înainte de summitul UE, cancelarul Olaf Scholz a reamintit că „doar o mică parte” din banii disponibili în fondul UE de 800 de miliarde de euro pentru redresarea post-pandemie a fost cheltuită până acum.
Germania vrea reguli mai laxe privind subvențiile
Cu toate acestea, sunt necesare reguli mai flexibile privind subvențiile naționale pentru industriile ecologice, a spus Scholz.
Alte țări UE nu sunt de acord, temându-se de o fragmentare a pieței unice. Olandezii se opun în mod deosebit acestui lucru.
„Ideea de a sări la un fel de cursă a ajutoarelor de stat nu este pe placul nostru, pentru că unul dintre cele mai de succes lucruri din Uniunea Europeană, din 1957, este înființarea pieței unice”, a declarat premierul olandez Mark Rutte pentru Financial Times.
În concluziile reuniunii de joi, liderii UE au precizat că: „Procedurile trebuie simplificate, trebuie să fie mai rapide și mai previzibile și să permită desfășurarea rapidă a sprijinului direcționat, temporar și proporțional, inclusiv prin credite fiscale, în acele sectoare care sunt strategice pentru tranziția verde și care sunt afectate negativ de subvențiile externe sau prețurile ridicate ale energiei.”
Totuși, ei adaugă că „integritatea și condițiile de concurență echitabile în cadrul pieței unice trebuie menținute”.
***