joi

23 mai, 2024

10 iunie, 2022

Liderii de grupuri politice din Parlamentul European le-au cerut joi, într-o declarație comună, șefilor de stat și de guvern din țările UE să le acorde statut de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova și să facă demersuri pentru a adopta o decizie similară în cazul Georgiei.

“Noi, liderii grupurilor politice din PE, facem apel la reuniunea șefilor de stat și de guvern din 23-24 iunie să decidă asupra cererilor Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei de aderare la UE”, se menționează în declarația adoptată joi de Conferința Președinților.

“Uniunea Europeană trebuie să arate curaj, hotărâre și viziune în contextul războiului brutal de agresiune împotriva vecinului nostru european Ucraina și a deteriorării mediului internațional. UE trebuie să fie un partener de încredere și un actor geopolitic credibil care trăiește la înălțimea principiilor și valorilor sale arătând solidaritate cu cei care luptă pentru aceleași idealuri”, se mai menționează în declarație.


Cetățenii ucraineni vor să trăiască într-o țară “liberă, democratică și prosperă, care este un membru angajat al familiei europene”.

“Recunoaștem că aceste aspirații sunt împărtășite de popoarele Georgiei și Republicii Moldova și ale țărilor din Balcanii de Vest ale căror așteptări nu ar trebui să continue să fie neglijate”, notează liderii de grupuri.

“De aceea facem apel cu putere să le acordați statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul Uniunii Europene și ca început al unui proces bazat pe merit, și să depuneți eforturi în direcția acordării aceluiași statut Georgiei, îndeplinind aspirațiile legitime ale poporului georgian”, cer liderii grupurilor politice, care țin în același timp să reamintească faptul că “angajamentul UE față de Balcanii de Vest este menținut”.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: