vineri

26 aprilie, 2024

18 mai, 2022

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a pledat miercuri în fața Parlamentului European pentru acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la UE.

Ea bate la uși deschise: Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care cere acordarea acestui statut Republicii Moldova. Problema este că rezoluțiile PE nu sunt obligatorii nici pentru Consiliu, nici pentru Comisie.

„În următoarele săptămâni, mă voi întâlni cu mai mulţi oficiali europeni, pentru a obţine sprijinul de care ţara noastră are nevoie pentru a avansa pe calea eurointegrării. Moldovenii merită un viitor prosper şi paşnic, în ţara lor, parte a familiei UE”, a declarat Maia Sandu înainte să plece la Bruxelles.

Știm că deciziile politice nu sunt ușor de luat, dar decizia corectă e acordarea statutului de țară candidat


În discursul rostit în plenul PE, Maia Sandu a detaliat impactul economic, social și umanitar al războiului din Ucraina asupra Moldovei și a cerut sprijin suplimentar pentru a gestiona problema refugiaților.

Președintele Republicii Moldova s-a referit și la reformele din începute de țara sa, cerând statelor membre să nu mai primească oligarhi moldoveni și banii lor obținuți din acte de corupție.

Principalele mesaje transmise de Maia Sandu:

  • Moldova azi e condusă de poporul său, care a stopat acei politicieni ce făceau jocuri geopolitice pe seama țării noastre. Reporteri fără Frontiere a arătat că libertatea de exprimare în Moldova e reală. Facem pași serioși pentru ca toate partidele să fie finanțate transparent. Luptăm împotriva campaniilor de dezinformare.
  • Cetățenii moldoveni ne-au dat un mandat clar pentru reforme. Guvernul are un angajament profund pentru reforme în justiție. Am eliminat multe scheme de corupție. Vă cer ajutorul în lupta anti-corupție. Vă cer să îi opriți pe politicienii moldoveni care au furat banii statului. Respingeți banii murdari veniți din Moldova.
  • Încercăm să construim instituții puternice. Cu ajutorul vostru, îmbunătățim mediul de afaceri și încercăm să ameliorăm accesul la educație și sănătate.
  • În ciuda reușitelor, am fost loviți dur de mai multe crize, ce au culminat cu războiul. Inflația istorică e provocată de creșterea prețurilor energiei. Măsurile luate și investițiile făcute își vor arăta roadele abia peste câțiva ani.
  • Rămânem atașați găsirii unei soluții pașnice și diplomatice pentru conflictul din Transnistria. Nu vrem război sau destabilizare. Cerem retragerea trupelor ruse din Tansnistria, ele încalcă independența Moldovei.
  • Valorile UE sunt și ale noastre, vă cer să creșteți ajutorul UE pentru Moldova, pentru a avea un partener care aduce stabilitate. Avem nevoie de o ancoră: statutul de țară candidată la aderarea la UE. Am ales aderarea la UE ca drumul pentru prosperitate și pace.
  • Pe 12 mai am trimis toate documentele și răspunsurile cerute de Comisia Europeană în procesul de acordarea a statutului de țară candidată. Știm că deciziile politice nu sunt ușor de luat. Dar acordarea statutului de țară candidată pentru Moldova e decizia corectă. Noi aparținem UE, suntem o țară europeană, cu o limbă europeană și o cultură europeană.
  • Nu cerem decât să putem trăi în pace, să fim conduși de voința poporului nostru. Vă cer să fiți ambasadorii Moldovei în țările voastre, să pledați cauza Moldovei. Vă rog să auziți mesajul puternic al moldovenilor. UE a creat cea mai lungă perioadă de pace în istoria Europei. Extindeți această ancoră și spre țara noastră, care are nevoie de pace.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: