marți

21 martie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 martie, 2023

Parchetul Uniunii Europene și DNA cercetează contractul de achiziție încheiat de Poliția Română cu firma Automobile Bavaria, pentru cumpărarea a 600 de mașini BMW.

La solicitarea Europa Liberă, Poliția a transmis, într-un răspuns oficial, că „a pus la dispoziția Parchetului European toate documentele relevante cu privire la această achiziție.”

Ministerul de Interne nu a recepționat mașinile

Poliția mai transmite, într-un punct de vedere pentru Europa Liberă, că nu au fost încă recepționate mașinile.


Potrivit competențelor, Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi poate cerceta achiziții din fonduri europene, dacă acestea sunt mai mari de 10 mii de euro.

Cumpărarea mașinilor face parte dintr-un program mai amplu de dotare a Poliției, finanțat din bani proveniți de la Uniunea Europeană.

În cazul de față, este vorba despre o tranzacție de 98 de milioane de lei fără TVA, așadar de aproximativ 20 de milioane de euro.

Răspunsul Poliției Naționale vine după ce, la începutul acestei săptămâni, Europa Liberă a solicitat informații despre derularea acestui contract și dacă instituții de cercetare și control, precum Direcția Națională Anticorupție, Curtea de Conturi, Ministerul Transporturilor sau Comisia Europeană au cerut detalii despre contractul pentru livrarea celor 600 de BMW-uri pentru Poliție.


„Până în prezent, nu au fost recepționate autospeciale de tipul menționat de dumneavoastră, contractul dintre instituția noastră și SC Automobile Bavaria fiind în desfășurare, fără a fi înregistrate întârzieri”, se arată în răspunsul Poliției Române.

Autosesizare a DNA

Și Direcția Națională Anticorupție (DNA) verifică achiziția din 2021 a Poliției, procedură de cumpărare la care s-a prezentat un singur ofertant, după o primă etapă așuată.

Surse judiciare au precizat, în exclusivitate pentru Europa Liberă, că DNA a deschis dosarul penal în toamna anului trecut, după ce s-a autosesizat. Aceleași surse au mai spus că și acum dosarul este în faza de cercetare in rem, adică nu există nicio persoană suspectă.

Președintele USR Cătălin Drulă a atras atenția la Europa Liberă, că Poliția ar putea plăti mașinile din bani proveniți din bugetul național, și nu din fonduri europene, pentru a evita eventuale verificări ale forurilor Uniunii Europene.

Președintele USR a sesizat Oficiul European de Luptă Antifraudă și Parchetul European în legătură cu achiziția făcută de Poliție, după ce a analizat caietul de sarcini al achiziției și a susținut că acesta pare a fi întocmit pentru a se califica o singură firmă, respectiv Automobila Bavaria.

Istoria scandalului privind licitația de la Interne pentru BMW-uri

Anul trecut, Sindicatul Europol al polițiștilor și USR au analizat caietul de sarcini întocmit pentru cumpărarea mașinilor și au acuzat o posibilă achiziție cu dedicație de la firma Automobile Bavaria.

Cătălin Drulă spunea, în septembrie anul trecut, că prin cerinţele formulate în caietul de sarcini de către Poliție, „toate modelele concurente” ar fi fost eliminate.

(Citește și: ”USR a sesizat OLAF și Parchetul European în cazul licitației IGPR pentru BMW”)

După formularea acuzațiilor, ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, într-o conferință de presă, că achiziția mașinilor face parte dintr-un program de finanțare cu bani europeni, parafat chiar de Cătălin Drulă, când era ministru al Transporturilor. Drulă a replicat atunci că ceea a semnat el nu se referea la cumpărarea de BMW-uri pentru Poliție ci la alte achiziții.

De asemenea, compania Automobile Bavaria a declarat, citată de Hotnews, că „referitor la speculațiile apărute în anumite publicații, referitor la o posibilă implicare a domnului Michael Schmidt în participarea noastră la această licitație, dorim să clarificăm faptul că fondatorul companiilor Automobile Bavaria și MHS Truck & Bus nu mai deține nicio funcție în cadrul companiilor din România și nu este implicat în activitatea operațională a acestora.”

(Citește și: ”IGPR, licitație cu dedicație pentru BMW. Reacția lui Klaus Iohannis”)

Speculațiile se refereau la faptul că Michael Schmidt este prietenul președintelui Klaus Iohannis.

Potrivit news.ro, la 24 septembrie, președintele Klaus Iohannis a declarat că prietenia cu omul de afaceri nu are nicio legătură cu achiziția celor 600 de mașini în schimbul a peste 98 de milioane de lei, fără TVA.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lista crizelor la care Europa trebuie să răspundă în următorul deceniu nu se rezumă la efectele pandemiei și la război – ea e mult mai lungă și cuprinde

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: