joi

8 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

6 octombrie, 2022

Ministrul de Interne, Lucian Bode, afirmă că licitația IGPR pentru achiziția celor 600 de BMW-uri este una corectă, el bazându-și afirmația pe concluziile Corpului de Control în cazul achiziţiei de maşini pentru Poliţie.

Lucian Bode a încercat să elimine suspiciunile din jurul acestei licitații anunțând că chiar cel care acuză azi nereguli – Cătălin Drulă – a avizat achiziția când era ministru al Transporturilor.

Lucian Bode l-a acuzat pe liderul USR că „dezinformează cu bună ştiinţă”. În replică, acesta spune despre Lucian Bode: ”Minte cum respiră, nu am semnat nicio anexă cu detalii tehnice, documentul e semnat de el și de subordonații lui”.

Pledoaria lui Lucian Bode


„Întregul proces de achiziţie publică s-a derulat de către autoritatea contractantă – IGPR – cu respectarea principiilor de obiectivitate, transparenţă şi legalitate”, a spus joi ministrul de Interne. El a afirmat că cei care încearcă să denatureze scopul unor proiecte ale MAI sunt ”oameni mici”, care vor să obţină capital politic ”prin minciuni şi dezinformări”.

Ce a spus ministrul Lucian Bode despre achiziția celor 600 de BMW-uri ale Poliției de la Automobile Bavaria, firma condusă de Michael Schmidt, prietenul președintelui Klaus Iohannis:

 • Toată documentaţia tehnică a fost întocmită, analizată şi agreată de către structurile de specialitate ale MAI, ale Ministerului Transporturilor, primind totodată şi girul unui evaluator extern al Băncii Europene de Investiţii.
 • Întregul proces de achiziţie publică s-a derulat de către autoritatea contractantă – IGPR – cu respectarea principiilor de obiectivitate, transparenţă şi legalitate, trecând prin toate filtrele instituţionale.
 • Avizul de conformitate, fără de care nu se putea finalizat licitaţia, a fost dat de ANAP, autoritatea care supraghează toată achiziţiile din România.
 • La 12 noiembrie 2020 se emite Hotararea de guvern 971 prin care se aprobă necesitatea cheltuielilor acestui proiect. Evident este semnată de asociatul politic mai nou al domnului Drula, domnul Ludovic Orban, prin care veți găsi achiziționarea a 300 de autospeciale.
 • La 25 mai 2021, Ministerul Trasporturilor, condus de Cătălin Drulă, aprobă cererea de finanțare inclusiv fișa cu detaliile tehnice.
 • În 5 iulie 2021, în baza acordului dat de Ministerul condus de dl Drulă se semnează contractul de finanțare nr 106/2021, contract semnat între Ministerul Transporturilor, reprezentat de ministrul Drulă, și IGPR prin Benone Matei.

Reacția lui Cătălin Drulă

Cătălin Drulă a postat pe Facebook o reacție la afirmațiile ministrului de Interne:

”Ciocoiul Bode minte cum respiră pentru că simte că se strânge lațul. După ce săptămână trecută, eu am sesizat licitația făcută cu dedicație pentru prietenul președintelui, Bode a ieșit astăzi cu fumigene penibile.


A făcut o conferință ca să inducă voit o confuzie între finanțarea europeană a unui proiect de siguranță rutieră și licitația organizată de subordonații lui cu dedicație.

Faptele sunt următoarele. Poliția Rutieră are un proiect pe fonduri europene numit „Dezvoltarea unui sistem mixt mobil de monitorizare a traficului rutier privind încălcarea regulilor de circulație” (cod MySmis 125180, Programul Operațional Infrastructură Mare).

Bugetul proiectului este de 106.599.765,20 lei. Acesta prevede:

 • 250 de aparate pentru măsurarea vitezei de circulație a autovehiculelor
 • 4.000 de dispozitive mobile
 • 1.400 de imprimante mobile termice
 • 44 de sisteme electronice mobile de depistare a substanțelor stupefiante în salivă
 • un sistem de colectare a datelor pentru siguranţa în trafic
 • 300 de autospeciale de poliţie

Formal vorbind, contractul de finanțare europeană pentru proiectele de siguranță rutieră din POIM, se semnează de către Ministerul Transporturilor și Ministerul Afacerilor Interne.

Evident că am aprobat un proiect de siguranță rutieră din fonduri europene. (Contractul atașat în primul comentariu).

Unde minte Bode:

1. Documentele pe care le arată Bode cu detalii tehnice sunt elaborate DE EL ȘI DE SUBORDONAȚII SĂI. Nu are nicio treabă Ministerul Transporturilor cu girofare, radare și mașini de poliție.

2. Nu veți găsi semnătura mea pe vreo așa-zisă anexă cu detalii tehnice. Anexa de care vorbește Bode e elaborată și semnată de el și subordonații lui.

3. Din tot proiectul, până în prezent, Bode nu s-a preocupat decât de achiziția mașinilor, pe care le-a și dublat la număr (au ajuns 600 – probabil avea mai multe de vândut prietenul președintelui).

4. Nimic din celelalte dotări nu a fost achiziționat, mii de echipamente care trebuiau să contribuie la siguranța rutieră. Doar mașinile cu dedicație.

Licitația (achiziția publică) este făcută de Bode și subordonații săi. Responsabilitatea pentru cerințele cu dedicație le aparține 100% legal. Deci NU SCAPĂ!”

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

În timp ce România negociază cu Austria  – prin vizita ministrului Bode la Viena  –  un vot favorabil pe 8 decembrie pentru primirea în spațiul Schengen, nici compania

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: