Leul s-a apreciat a treia zi consecutiv. Băncile spun că se vinde din bufferul Finanţelor - CursDeGuvernare.ro
luni

25 octombrie, 2021

Leul s-a apreciat a treia zi consecutiv. Băncile spun că se vinde din bufferul Finanţelor

7 februarie, 2019

Moneda naţională s-a apreciat joi, pentru a treia zi consecutiv, până la o medie a Băncii Naţionale (BNR) de 4,7391 lei / euro, sub influenţa unor vânzări semnificative de monedă unică.

Leul şi-a diminuat considerabil pierderea de valoare din acest an până la 1,61%, de la 2,16%, înregistrată în 25 ianuarie, odată cu cel mai recent maxim istoric, de 4,7648 lei/ euro.

Ministrul Finanţelor a declarat recent că lichiditatea bufferului (rezerva valutară a Ministerului de Finanţe) ar putea fi folosită extensiv pentru a acoperi nevoile brute de finanţare în prima parte a a acestui an, ceea ce ar putea însemna că BNR va vinde euro în numele Ministerului de Finanţe”, spune o notă a Erste Research Group (EGR).


„Ştiţi foarte bine – avem sumele necesare în trezorerie pentru a ne finanţa, (…) pentru foarte mult timp, minim şase luni de zile”, a mai spus ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici, săptămâna trecută.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Analiştii au interpretat deja scăderea din ianuarie rezervei valutare internaţionale a BNR cu pestze 1,1 miliarde de euro, ca pe un efect al vânzărilor de valută care au stopat deprecierea accelerată a leului.

Pe de altă parte, „BNR s-ar putea afla în poziţia de a acomoda măsuri pentru atingerea unor scopuri opuse:

  • lupta împotriva potenţialului de presiuni inflaţioniste prin rate de dobândă mai mari (versus)
  • prezervarea stabilităţii sistemului bancar, care ar putea fi incompatibilă cu creşterea dobânzii din cauza taxării mai grele”, spune nota EGR, emisă joi, după şedinţa de politică monetară a BNR, care a lăsat neschimbată dobânda de referinţă.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr