vineri

12 iulie, 2024

24 februarie, 2022

Letonia și Cehia nu vor mai elibera vize pentru cetăţenii ruşi după invazia Rusiei asupra Ucrainei, cu excepția unor cazuri umanitare, au anunțat joi oficiali din cele două țări.

De asemenea, Letonia a decis de asemenea să-şi recheme ambasadorul de la Moscova pentru consultări, a anunţat joi ministrul leton al Afacerilor Externe, Edgars Rinkevics, informează Reuters.

Autoritatea de reglementare în domeniul mass-media din Letonia a decis joi suspendarea emisiei a trei canale ruseşti, întrucât conţinutul lor ar constitui o ameninţare la adresa securităţii naţionale a acestei ţări baltice.


De asemenea, aproximativ 40 de militari americani au sosit joi dimineaţă în Letonia din Italia dintr-un prim grup din ceea ce se aşteaptă să fie o desfăşurare a peste 300 de militari, a anunţat Ministerul Apărării leton.

Cehia a decis închiderea consulatelor Rusiei de pe teritoriul său și va înceta eliberarea de vize rușilor, a declarat joi premierul Petr Fiala.

Stare de urgență în Republica Moldova

Republica Moldova și Lituania au anunțat, tot joi, că vor declara stare de urgență.

”În această dimineaţă, Rusia a lansat atacuri militare asupra ţării vecine Ucraina, încălcând flagrant normele dreptului internaţional. Comunitatea internaţională e unanimă în condamnarea acestui act de război. În acest context, am convocat şedinţa Consiliului Suprem de Securitate pentru a analiza situaţia creată. Am stabilit că Guvernul va cere Parlamentului să declare stare de urgenţă”, a declarat Maia Sandu, la finalul şedinţei Consiliului Suprem de Securitate.


Aceasta a precizat că a fost convocată Comisia Situaţii Excepţionale, pentru a întreprinde un şir de acţiuni necesare pentru gestionarea acestei crizei şi provocărilor umanitare.

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a declarat joi că va institui starea de urgenţă pe teritoriul Lituaniei după atacul aerian şi terestru al armatei ruse împotriva Ucrainei, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Astăzi, voi semna un decret care va impune starea de urgenţă”, a declarat şeful statului lituanian, după o reuniune a Consiliului Apărării Naţionale, adăugând că „Lituania va cere activarea Articolului 4 al NATO”, care prevede consultări de urgenţă dacă un membru al Alianţei este ameninţat.

cerere similară a fost făcută oficial joi dimineaţa de Polonia.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: