joi

13 iunie, 2024

24 februarie, 2022

UPDATE:

UE anunță noi sancțiuni împotriva Rusiei:

Uniunea Europeană va bloca accesul Rusiei la tehnologie critică și la alte sectoare strategice ca răspuns la invazia din Moscova a declarat joi președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen, citată de Politico.


Von der Leyen a făcut o scurtă apariție publică pentru a anunța noile măsuri, la doar câteva ore după ce Rusia a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei, trimițând trupe peste graniță din mai multe direcții și bombardând ținte în întreaga țară.

UPDATE:

NATO activează planul comun de apărare:

”Ca răspuns al agresiunii Rusiei am decis să activăm planul nostru de apărare comună, întărim capacitățile de apărare terestre, maritime și aviatice”, a anunțat Jens Stoltenberg. Oficialul NATO nu a detaliat măsurile imediate în acest sens, ar a asigurat: ”În următoarele zile și săptămâni ne vom spori prezența militară pe Flancul Estic” – a anunțat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg.


UPDATE:

Franța și Marea Britanie cer un summit NATO de urgență, cu argumentul că întreaga Europă e în pericol.

„Este o catastrofă pentru continentul nostru”, a scris el premierul Boris Johnson pe Twitter

UPDATE:

Președintele ucrainian Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina a rupt relațiile diplomatice cu Rusia.
În cadrul unei declarații de presă, el a cerut voluntarilor să se alăture armatei.

Poliția va începe să împartă arme veteranilor și voluntarilor.

UPDATE:

România a cerut activarea Articolului 4 al NATO:

„În urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, am cerut Misiunii României la NATO să ceară împreună cu alţi aliaţi activarea art. 4 din Tratatul de la Washington – care stabileşte un mecanism de consultare între aliaţi – cu privire la impactul situaţiei actuale asupra securităţii aliaţilor”, a informat Aurescu, pe Twitter.

UPDATE:

Uniunea Europeană va impune noi sancţiuni „masive şi severe” împotriva Rusiei, au transmis joi într-un comunicat comun preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care condamnă „în cel mai ferm mod cu putinţă agresiunea militară fără precedent a Rusiei asupra Ucrainei”.

„Prin acţiunile sale militare neprovocate şi nejustificate, Rusia încalcă flagrant dreptul internaţional şi subminează securitatea şi stabilitatea europene şi globale. Deplângem pierderile de vieţi omeneşti şi suferinţa umană”, au precizat cei doi lideri europeni.

UPDATE:

Lumea trebuie să creeze o „coaliţie anti-Putin” pentru a „constrânge Rusia la pace”, a declarat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP citată de Agerpres.

„Suntem pe cale de a construi o coaliţie anti-Putin”, a declarat Zelenski la finalul unor convorbiri telefonice cu liderii SUA, Germaniei şi Marii Britanii. „Lumea trebuie să constrângă Rusia la pace”, a adăugat el.

UPDATE:

Sistemul energetic ucrainian a fost deconectat de la rețelele din Rusia și Belarus și funcționează independent – a anunțat compania ucrainiană Ukrenergo, citată de agenția rusă TASS și News.ro.
”Sistemul energetic al Ucrainei este deconectat de la sistemele energetice ale Rusiei şi Ucrainei şi va fi în modul de sine stătător în ultimele zile, pentru a testa sistemul pentru conectarea viitoare la reţeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie (ENTSO-E)”, a anunțat compania.

UPDATE:

„Frontiera statului ucrainean a fost atacată de trupe ruse dinspre Rusia şi Belarus”, se arată în comunicat al autorităților de graniță ucrainiene, în care se adaugă faptul că atacurile au fost comise în special cu ajutorul „artileriei”.

(Citiți și:LIVE text / Jurnal de front, Ucraina – operațiunile militare și evoluția lor”)

UPDATE:

Ministrul Apărării din Ucraina anunță că armata ar fi doborât 5 avioane rusești și un elicopter.

Explozii la Kiev, străinii încep să evacueze orașul.

UPDATE:

Publicația ucrainiană Pravda citează surse din Ministerul Apărării de la Kiev și anunță atacuri cu rachete asupra unor instalații militare ale Ucrainei. Sunt menționate explozii la Harkiv și pe linia Lugansk – Jytomyr.

UPDATE:

Ucraina cere sprijin și acțiune din partea comunității internaționale.

”Scopul operațiunii militare ofensive rusești este distrugerea statului ucrainean, confiscarea prin forță a teritoriului ucrainean și stabilirea controlului ocupațional.
Forțele armate ruse lansează atacuri asupra orașelor ucrainene pașnice din diferite direcții, inclusiv de pe teritoriul Donbasului și Crimeei ocupate temporar, precum și din regiunea sud-est.
Nu doar viața și securitatea cetățenilor ucraineni, ci și securitatea cetățenilor întregii Europe și viitorul ordinii mondiale depind de răspunsul nostru comun” – potrivit unui comunicat al ministerului de Externe de la Kiev.

UPDATE:

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a încercat să justifice în Consiliul de Securitate al ONU, decizia ţării sale de a interveni în Ucraina făcând referire la presupuse „provocări” din partea Kievului şi la situaţia populaţiei din provincia separatistă Donbas, din estul Ucraina.

UPDATE:

Președintele Biden a declarat că a vorbit cu președintele ucrainian. ”Lumea va trage Rusia la răspundere.”

El a convocat o intâlnire cu liderii G7 pentru joi dimineață.

UPDATE:

”Rusia a efectuat lovituri asupra infrastructurii noastre militare și a polițiștilor noștri de frontieră. S-au auzit explozii în multe orașe din Ucraina.” – a anunțat președintele Ucrainei, într-o intervenție adresată populației.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut Consiliului național de securitate al țării să declare legea marțială.

Ucraina a închis spațiul aeriaon pentru avioanele civile.

(Citiți și:”Îți cer un singur lucru: dă Europa Rusiei.” Atunci s-a tranșat și soarta României)

Informația de bază: Vladimir Putin anunță intrarea în Ucraina pentru ”a o demilitariza” și a o ”denazifica”

”Am luat decizia unei operațiuni militare” – a declarat joi dimineață, Vladimir Putin, într-o apariție la televiziunea publică din Rusia, declarând că „este teritoriul nostru istoric”

”Vă cer să depuneți armele” ca să puteți„părăsi câmpul de luptă fără impedimente” – s-a adresat el armatei Ucrainei.

Agențiile de presă internaționale relatează despre explozii la Odesa, Mariupol, Harkov, Dnipro, Kramatorsk.

Potrivit Reuters, mai multe focuri de armă s-au auzit la aeroportul Boryspil din Kiev și în alte locuri din capitala ucrainiană.

În discursul său, Vladimir Putin și-a justificat agresiunea prin ceea ce al a numit ”demilitarizarea Ucrainei” și ”denazificarea” ei.

***

(Citiți și: ”Europa în cleștele dintre Rusia și China”: Au apărut CRONICILE Nr. 87. Titlurile și autorii)

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: