UPDATE:
Președintele Klaus Iohannis anunță că a discutat la telefon cu preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski. Iohannis a reiterat faptul că România susţine suveranitatea şi integralitatea teritorială a Ucrainei şi este dispusă să ofere asistenţă umanitară, în contextul agresiunii militare a Rusiei.
UPDATE:
Două aeronave F-35 Lightning II ale Forțelor Aeriene ale Americii din Europa (USAFE) au aterizat joi, 24 februarie, în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea. Potrivit MApN, aparatele vor executa în următoarea perioadă misiuni și antrenamente în comun cu militari și aeronave ale Forțelor Aeriene Române.
Odată cu atacul Rusiei de joi, SUA a mai trimis în România avioane F-16 de la baza Aviano din Italia.
UPDATE:
Forțele armate germane se pregătesc să desfășoare avioane Eurofighter suplimentare în România ca răspuns la tensiunile tot mai mari, a informat Tagesschau. Avioanele de luptă ar trebui să decoleze în curând de la baza aeriană Neuburg an der Donau din sudul Germaniei. Ministerul german al Apărării a transferat trei avioane Eurofighter în România săptămâna trecută.
UPDATE:
Ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe, joi, după ce Rusia a atacat Ucraina.
”Cu acest prilej, secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a transmis un mesaj de condamnare, în termenii cei mai fermi, a recunoașterii de către Rusia a așa-zisei independențe a regiunilor ucrainene separatiste Doneţk şi Luhansk, precum și a invaziei și a agresiunii militare neprovocate a Rusiei asupra Ucrainei. A arătat că aceste acțiuni reprezintă încălcări grave ale dreptului internațional și ale angajamentelor internaționale asumate de Federația Rusă, inclusiv ale Cartei ONU, Actului Final de la Helsinki, Cartei de la Paris pentru o Nouă Europă, Memorandumului de la Budapesta și Actului Fondator NATO-Rusia, și că aceste acțiuni vor atrage un răspuns ferm, coordonat și substanțial de răspuns din partea comunității euroatlantice.Totodată, a reiterat poziția României privind încetarea imediată și necondiționată a operațiunilor militare ruse împotriva Ucrainei și retragerea forțelor armate ruse de pe întreg teritoriul ucrainean”, arată comunicatul MAE.
UPDATE:
Ministerul Afacerilor Externe a convocat celula de criză inter-instituţională pentru sprijinirea şi acordarea de asistenţă consulară cetăţenilor români din Ucraina.
UPDATE:
Mai multe organizații civice organizează joi o manifestație de solidaritate cu Ucraina la București. ”Ne vom strânge în fața ambasadei Ucrainei din București (Bd. Aviatorilor nr. 24), sâmbătă, începând cu ora 16:30, pentru a ne manifesta pașnic solidaritatea cu Ucraina în fața agresiunii Federației Ruse”, arată un comunicat de presă.
UPDATE:
Președintele Iohannis va avea o întâlnire joi, la ora 13:00, la Palatul Cotroceni, cu președintele Senatului, Florin Cîțu, și cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, pentru a discuta situația generată de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, anunță Administrația Prezidențială.
UPDATE:
România a cerut activarea Articolului 4 al NATO:
„În urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, am cerut Misiunii României la NATO să ceară împreună cu alţi aliaţi activarea art. 4 din Tratatul de la Washington – care stabileşte un mecanism de consultare între aliaţi – cu privire la impactul situaţiei actuale asupra securităţii aliaţilor”, a informat Aurescu, pe Twitter.
Informația de bază
În contextul degradării accelerate a situației de securitate din Ucraina, Armata României a activat punctele militare de comandă cu atribuții în monitorizare și coordonarea forțelor și mijloacelor destinate situațiilor concrete care pot apărea.
„Conducerea Ministerului Apărării Naționale a luat toate măsurile necesare de reacție, atât cele care revin în mod direct instituției, precum și cele de sprijin pentru celelalte componente ale sistemului național de securitate, conform planurilor de cooperare interinstituțională, elaborate din timp”, arată un comunicat al Ministerului Apărării”, potrivit unui comunicat MApN.
CSAT convocat la Cotroceni, task-force convocat la Guvern
Președintele Klaus Iohannis a convocat pentru joi, la ora 11.00, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Pe ordinea de zi a ședinței este inclusă tematica privind implicațiile asupra securității euroatlantice în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei.
La finalul ședinței CSAT, președintele Klaus Iohannis va susține o declarație de presă.
Și la Guvern, premierul Ciucă a convocat task-force-ul pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară rusă din Ucraina. Principalele responsabilităţi ale task-force-ului sunt legate de monitorizarea situaţiei şi coordonarea măsurilor la nivelul structurilor guvernamentale pentru asigurarea funcţionării tuturor serviciilor publice.
România cere activarea Articolului 4 din Tratatul NATO
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu anunță că România cere activarea Articolului 4 din Tratatul NATO, care presupune stabilirea unui sistem de consultare între aliații. Anterior, Polonia a făcut o solicitare vsimilară.
Articolul 4 din Tratatul NATO:
”Părțile vor avea consultări comune ori de câte ori vreuna dintre ele va considera că este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea vreuneia dintre Părți.”