marți

11 iunie, 2024

4 septembrie, 2012

România urmăreşte să obţină în perioada 2014-2020 alocări de fonduri europene de cel puţin 35 de miliarde de euro, la cât se ridică banii comunitari disponibili ţării în perioada 2007-2013, în condiţiile în care statele net contributoare fac presiuni pentru reducerea fondurilor la nivelul întregii Uniuni Europene, mai ales pe politica de coeziune, a declarat luni ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban pentru AGERPRES.

„Este foarte important ca negocierile să fie bine pregătite, atât în ceea ce priveşte sumele pe care le-ar putea absorbi România pe perioada respectivă, cât şi din punct de vedere emoţional. (…) Deocamdată, mandatul pe care îl urmărim este să obţinem o situaţie bugetară mai avantajoasă decât cea din prezent. Pentru actuala perioadă de programare 2007-2013, suma pe care, pe hârtie, o are la dispoziţie România este de 35 de miliarde de euro, deci undeva ar trebui să primim ceva mai mult decât aceste 35 de miliarde de euro”, a declarat Leonard Orban.

El a arătat că statele net contributoare au avansat posibilitatea ca sumele propuse de Comisia Europeană, de peste 1.000 de miliarde de euro în total, pentru perioada 2014-2020, la nivelul întregii Uniuni Europene, să fie diminuate cu până la 140 de miliarde de euro.


„Există o presiune foarte puternică, exercitată de un grup de state membre, ca propunerile făcute de Comisia Europeană să fie reduse semnificativ în ceea ce priveşte politica de coeziune. Inclusiv s-au avansat reduceri mergând până la 140 de miliarde de euro faţă de sumele propuse de Comisia Europenă, care se ridică la ceva mai mult de 1.000 de miliarde de euro. În condiţiile astea, dacă se va opera la o reducere mai mare sau mai mică, vor fi influenţate implicit şi sumele care vor fi alocate României”, a explicat ministrul.

Referitor la negocieri, Orban a afirmat că există speranţe ca ele să se încheie până la sfârşitul acestui an sau în primul semestru al anului 2013.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: