joi

25 aprilie, 2024

23 mai, 2023

Legile educației – Legea învățământului preuniversitar și Legea învățământului superior – pleacă la Palatul Cotroceni, pentru a fi promulgate, după ce Senatul le-a adoptat cu 81 de voturi „pentru” şi 28 „împotrivă”.

Reprezentanţii opoziţiei – de la USR şi AUR -, care au votat împotrivă, au anunțat că vor ataca la CCR cele două reglementări.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat la finalul votului din plenul Senatului, camera decizională, că cele două legi reprezintă „un moment istoric”.


„După 12 ani, avem noi legi ale Educaţiei, (…) un obiectiv ambiţios, dar realizabil pentru un viitor mai bun pentru toţi copii şi tinerii din România. (…) Echitate, performanţă, investiţii, respect şi siguranţă sunt doar câteva dintre cuvintele cheie pe care legea învăţământului preuniversitar le-a transpus în măsuri coerente şi predictibile. Ministerul Educaţiei, prin echipa sa şi cu ajutorul dumneavoastră, dar şi cu cel al întregii societăţi, a reuşit să elaboreze un proiect legislativ care să răspundă în mod real nevoilor pe care elevii le au în întreg parcursul lor educaţional în învăţământul din România”, a spus ministrul.

(Citește și: „Învățământul preuniversitar, în grevă generală; greve de avertisment în mai multe universități„)

USR: Noile legi cresc controlul politic asupra sistemului

USR avertizează că noile legi ale Educaţiei cresc controlul politic asupra celor care administrează şcoala românească şi nu asigură creşterea prestigiului ocupaţiei de profesor, astfel încât cei mai buni dintre absolvenţi să dorească să devină profesori.

Mai mult, aceste noi legi protejează făţiş plagiatorii şi impostorii, transformă universităţile în feude controlate de persoane protejate politic, conduse de rectori „aleşi pe viaţă”, mai arată sursa menţionată.

„Programul România Educată este un fiasco, iar aceste legi o simplă fanfaronadă! Reforma Educaţiei o fac profesorii în sala de clasă. Elevii au nevoie de modele de urmat, au nevoie planuri-cadru noi şi programe adaptate vremurilor noastre, şcoli sigure şi bine utilate, profesorii au nevoie de siguranţă şi de salarii decente”, a explicat senatorul USR Ştefan Pălărie, citat de News.ro.


„Este inadmisibil că legile Educaţiei nu aduc nimic ferm şi clar în salarizarea cadrelor didactice. Se fac declaraţii sforăitoare despre evoluţie şi performanţă, dar sunt uitaţi fix oamenii din sistemul de învăţământ. Vom folosi toate mijloacele pentru a bloca aceste proiecte de legi fără viziune şi care cel mult ne vor ţine pe loc încă nişte zeci de ani de acum încolo. O educaţie deficitară şi neincluzivă ne va afecta pe toţi, pe termen lung, şi ne va deconecta definitiv de ţările dezvoltate”, a adăugat şi senatorul USR Irineu Darău.

Adoptată în prima zi de grevă a profesorilor

Luni a fost prima zi de grevă generală în sistemul de educaţie din România. Sindicatele au anunţat declanşarea grevei săptămâna trecută şi au avut două runde de negocieri cu reprezentanţii Guvernului, care nu s-au încheiat cu un acord.

În total, potrivit sindicatelor, peste 150.000 de cadre didactice, cărora li se va alătura şi personalul nedidactic din şcoli, au participat luni la această primă grevă generală din ultimii 18 ani, în școli.

Ce câștiguri salariale au acum profesorii și ce majorări solicită

Întrebat duminică seară, într-o emisiune la B1 Tv, care sunt salariile angajaţilor din educaţie, Marius Nistor a dat exemple concrete:

  • cel mult 2.000 de lei pentru personalul nedidactic (îngrijitoare, bucătărese, infirmiere, fochişti)
  • 2.580 de lei salariul unui profesor debutant, la care se adaugă alocaţia de hrană, ajungându-se la aproximativ 2.700 lei
  • aproape 3.800 de lei pentru un profesor cu gradul didactic I şi vechime de 25 de ani
  • 4.200 – 4.500 de lei net pentru un cadru didactic aflat la final de carieră.

”Când s-a discutat grila de salarizare la nivelul Ministerului Educaţiei (în 2017 – n. red.), am plecat de la acel reper: salariul debutantului cu studii superioare trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie. Ce înseamnă în cifre nete pentru un debutant? Că de la 2500-2700 de lei ar ajunge la aproape 4000 de lei net. Acesta ar fi salariul de intrare în sistem. Şi categoric, te duci pe partea de final de carieră existând o creştere progresivă, colegii care ar ieşi din sistem ar ajunge pe undeva la 6900-7000 de lei salariu net. Acestea sunt salariile”, a spus Marius Nistor, citat de News.ro.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: