26 mai, 2017

Băncile și alte instituții de credit vor raporta toate tranzacțiile de peste 10.000 de euro, în echivalent, potrivit unui proiect de lege supus dezbaterii publice de Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor.

Plafonul urmează să fie redus de la 15.000 de euro.

Sunt vizate şi transferurile externe, dar „şi lămurirea unor aspecte legate de tranzacţiile efectuate prin intermediul instituţiilor de credit,  în scopul evitării dublei raportări”, potrivit expunerii de motive a legii.


Totodată, firmele înregistrate în România va trebui să raporteze cine le controlează, de fapt, și care sunt „beneficiarii reali” ai activității lor.

„Persoanele juridice și construcţiile juridice înregistrate pe teritoriul României sunt obligate să obţină şi să deţină informaţii adecvate, corecte şi actualizate cu privire la beneficiarul lor real, inclusiv detaliile intereselor generatoare de beneficii deţinute”, spune proiectul citat.

Se vor înființa registrele beneficiarilor reali ai persoanelor juridice, adică a persoanelor care controlează o firmă sau alt tip de organizație juridică.

Luni se încheie perioada de consultare publică privind proiectul de lege, care transpune dirctiva europeană 2015/849.


Totodată, în categoria persoanelor expuse politic au fost incluşi și membrii conducerilor partidelor politice, dar și directori, directori adjuncți și membri ai consiliului de administrație sau membri cu funcții echivalente în cadrul unei organizații internaționale.

„În cazul tranzacţiilor sau relaţiilor de afaceri cu persoane expuse politic, entităţile raportoare aplică, în plus faţă de măsurile-standard de cunoaştere a clientelei, următoarele măsuri:

  • a) dispun de sisteme adecvate de gestionare a riscurilor, inclusiv de proceduri bazate pe evaluarea riscurilor, pentru a stabili dacă un client sau beneficiarul real al unui client este o persoană expusă politic;
  • b) obţin aprobarea conducerii de rang superior pentru stabilirea sau continuarea relaţiilor de afaceri cu astfel de persoane;
  • c) adoptă măsuri adecvate pentru a stabili sursa patrimoniului şi sursa fondurilor implicate în relaţii de afaceri sau în tranzacţii cu astfel de persoane;
  • d) efectuează în mod permanent o monitorizare sporită a respectivelor relaţii de afaceri” – potrivit peroiectului de lege.

La rândul lor, executorii judecătorești au fost incluși în categoria persoanelor juridice liberale obligate să furnizeze informații legate de spălarea banilor și finanțarea terorismului, alături de notari și avocați.

(Descărcați proiectul de lege privind spălarea banilor AICI – link)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: