Proiectul de lege privind taxarea pensiilor speciale a fost adoptată de Senat, cu 76 de voturi pentru și 16 abțineri. Impactul bugetar estimat pentru anul viitor este de jumătate de miliard de lei.
În forma adoptată, pensiile speciale ale parlamentarilor scapă de impozitare, întrucât nu ajung la 7.000 de lei. Din acest motiv, PNL propusese un prag de impozitare de 5000 de lei, iar USR – 4000 de lei. Votul s-a dat însă pentru varianta lui Teodorovici, cu prag de 7.000 de lei pentru impozitare.
Actul normativ va fi transmis Camerei Deputaților, decizională în acest caz.
Proiectul de lege este inițiat de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și prevede taxarea pensiilor între 7.000 și 10.000 de lei cu 30% din sumă. De asemenea, proiectul prevede și taxarea pensiilor mai mari de 10.000 de lei cu 50% din sumă.
Senatorii au decis și ca indemnizațiile de peste 7.000 de lei ale șefilor de stat să fie impozitate.
Măsura făcea parte inițial din pachetul de propuneri discutat odată cu rectificarea bugetară de la începtul lunii august și inițial era pregătită pentru adoptare prin Ordonanță de Urgență. Eugen Teodorovici a renunțat la această cale de adoptare și, săptămâna trecută, a depus la Senat un pachet de 10 proiecte de lege.
Proiectul a fost avizat marți în Comisia de Buget a Senatului.
Taxa nou instituită vizează persoanele care realizează venituri din „pensii și/sau indemnizații pentru limită de vârstă, primite în baza unor legi/statute speciale denumite în continuare contribuabili, sunt obligate la plata taxei pe veniturile din pensii și indemnizații pentru limită de vârstă, denumită în continuare taxă”, conform proiectului depus la Senat.