duminică

21 aprilie, 2024

6 aprilie, 2016

bursa-profesori_3675Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, o lege prin care toate cadrele didactice vor beneficia de sporurile şi creşterile salariale restante din 2008-2011, fără să mai fie nevoite să ceară, în instanţă, aceste drepturi.

Personalul didactic din învăţământul de stat căruia, până la data intrării în vigoare a legii adoptate de Camera Deputaţilor, nu i s-au acordat diferenţele salariale pentru perioada octombrie 2008-13 mai 2011, i se plătesc aceste drepturi eşalonat, pe o perioadă de 5 ani, de la data intrării în vigoare a legii, astfel:

  • în primul an 5% din valoarea diferenţelor salariale
  • în al doilea an 10%,
  • în al treilea an 25%,
  • în al patrulea an tot 25%
  • în al cincilea an 35%

Plata acestor sume se va face anual, în mod eşalonat, în tranşe trimestriale egale.


Proiectul de lege privind plata diferenţelor salariale cuvenite personalului didactic, din învăţământul de stat, pentru perioada octombrie 2008 – 13 mai 2011 a fost adoptat cu 220 de voturi „pentru”, urmând ca legea să fie transmisă la promulgare.

Diferenţele salariale vor fi plătite din sumele defalcate din TVA, pentru finanţarea cheltuielilor de personal din unităţile şi instituţiile de învăţământ preuniversitare de stat, precum şi din bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, pentru personalul didactic din inspectoratele şcolare şi din unităţile aflate în subordinea acestora, în conformitate cu dispoziţiile actelor normative care reglementează plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituţiile şi autorităţile publice, potrivit proiectului de lege adoptat.

Legea 221 prin care se măreau salariile profesorilor cu 50 la sută, începând din octombrie 2008, a fost aprobată în Parlament în septembrie 2008. Legea a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu.

La câteva zile de la promulgare, Guvernul a emis OUG 136/2008, prin care amâna intrarea în vigoare a legii. Curtea Constituţională a decis, în 12 noiembrie 2008, că OUG 136 este neconstituţională, însă Guvernul a emis o nouă ordonanţă – 151/2008 – prin care erau prevăzute majorări graduale ale salariilor profesorilor cu până la 28 la sută, în două tranşe, din martie şi din septembrie 2009, de cele mai mari creşteri urmând să beneficieze cadrele didactice cu venituri reduse. Totodată, era abrogată vechea ordonanţă declarată neconstituţională.


Guvernul justifica aprobarea Ordonanţei 151/2008 arătând că efortul financiar al măririi salariilor cadrelor didactice nu putea fi susţinut în contextul economic.

Ulterior, în iulie 2009, Curtea Constituţională a stabilit că ordonanţele care reduc sau amână aplicarea Legii 221/2008 nu respectă supremaţia Constituţiei.

În ianuarie 2011, procurorul general Laura Codruţa Kovesi a sesizat instanţa supremă cu recurs în interesul legii după ce s-a constatat că în practica judiciară nu există un punct de vedere unitar privind aplicarea Legii 221/2008 care se referă la creşterile salariale pentru personalul din învăţământ. Verificarea practicii judiciare la nivelul întregii ţări a fost făcută în urma sesizării formulate de Colegiul de Conducere al Curţii de Apel Galaţi nr. 3225/25A din 13 mai 2010, transmisă prin adresa nr.47/SU/2010 din 19 mai 2010 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţiile Unite.

În aprilie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul în interesul legii formulat de procurorul general privind aplicarea Legii 221/2008 referitoare la creşterile salariale în Educaţie, cadrele didactice având astfel dreptul la plata diferenţelor dintre drepturile salariale cuvenite potrivit OG 15/2008, aprobată prin Legea 221.

Din 2008, mii de profesori au intentat procese pentru neacordarea majorărilor salariale prevăzute de Legea 221/2008, mulţi dintre aceştia având câştig de cauză în instanţă.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

  1. Greu se mai respecta legea in Romania!A trebuit sa se dea statul in judecata ca sa se aplice partial o lege votata in parlament.Acum,in sfarsit,s a facut dreptate si pentru cei ce n au dat statul in judecata!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

  1. Greu se mai respecta legea in Romania!A trebuit sa se dea statul in judecata ca sa se aplice partial o lege votata in parlament.Acum,in sfarsit,s a facut dreptate si pentru cei ce n au dat statul in judecata!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: